Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Αισιοδοξία Κομισιόν για το 2019 και το 2020
Μαρία ΨαράΑισιόδοξη είναι η Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 και το 2020.
Στις προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια που ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, προβλέπεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% το 2019 και το 2,3% το 2020. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, προβλέποντας μειωμένη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 2% τα επόμενα χρόνια, αν και η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1% το τρίτο εξάμηνο του 2018, αντιστοιχώντας σε ανάπτυξη 2,2%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και το ρυθμό ανάπτυξης του 2,1% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018.
Αξιοποιώντας το πλεόνασμα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν η βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος. Μια άλλη σημαντική κινητήρια δύναμη της συνολικής ζήτησης ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης.
Οι επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της βασικής επίδρασης της αναθεώρησης των ετήσιων εθνικών αριθμών. Στα θετικά εντάσσεται και η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων και συνεπώς οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 2,2% το 2019 και το 2,3% το 2020. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα ύψη πριν από τη κρίση μέχρι το τέλος του 2018, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να παραμείνει σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019. Η ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να μετριαστεί, καθώς ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης της ζήτησης και τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Τουρκία. Μπορεί οι εξαγωγές αγαθών θα αποδυναμωθούν, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την επιβράδυνση στην ΕΕ.
Η αγορά εργασίας βελτιώνεται σταθερά με την ανεργία να μειώνεται στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πλήρης και εξαρτώμενη ανάπτυξη της απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Οι εθνικοί δείκτες δείχνουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, γεγονός που σημείωσε βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας.
Ο γενικός πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019 λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 καθώς αυξάνεται ο πυρήνας του πληθωρισμού.
- Σοκάρει η καταγγελία 8χρονου στην Πάτρα - 16χρονος κατηγορείται πως τον βίασε
- Προφυλακιστέος και ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε από τα παιδιά του στην Εύβοια
- Ο άνθρωπος του Τραμπ για τη Δικαιοσύνη κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με ανήλικες
- Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό του καιρού: Πού αναμένονται χιόνια απόψε και την Τρίτη