Συντάξεις: Νέο σχέδιο για έκδοση fast track - Τι προβλέπει για εκκρεμείς και νέους ασφαλισμένους
NewsroomΣχέδιο σε δυο πυλώνες με «συντάξεις εμπιστοσύνης» για τους παλιούς και «συντάξεις fast track» για τους νέους και με στόχο την τελική εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το καλοκαίρι παρουσίασε από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Στην καρδιά του σχεδίου, που αναμένεται να ξεδιπλωθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα είναι η πληρωμή με fast track διαδικασίες 75.000 κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επί της ουσίας είναι ένα ενισχυτικό μέτρο για να επιτευχθεί ο στόχος όλες οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις να εκδοθούν μέχρι τέλος Ιουνίου
Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες τόσο για το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων όσο και για τις νέες αιτήσεις που θα υποβάλλονται από τώρα και στο εξής. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ ο σχεδιασμός είναι αμέσως μετά το Πάσχα να μπει σε εφαρμογή.
Συντάξεις εμπιστοσύνης
Οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν όλες τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/3/2022, είτε αυτές έχουν υποβληθεί ψηφιακά είτε χειρόγραφα.
Ο ΕΦΚΑ στηρίζεται σε στοιχεία που καταχώρησε στην αίτηση ο ασφαλισμένος, δεν ζητάει παραστατικά, δεν διενεργεί έλεγχο, πιστοποιήσεις και αλληλογραφίες και προχωράει στην έκδοση απόφασης με ό,τι στοιχεία είναι διαθέσιμα στα μηχανογραφικά συστήματα και ό,τι στοιχεία είχε δηλώσει ο ασφαλισμένος κατά την αίτησή του.
Η διαδικασία της σύνταξης εμπιστοσύνης ενεργοποιείται μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου χωρίς ο ασφαλισμένος να κάνει κάποια αίτηση, απευθείας από τις υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες θα μπαίνουν στην καρτέλα του συνταξιούχου, θα βλέπουν εκεί τι ένσημα υπάρχουν ψηφιακά – στο ΙΚΑ όλος ο ασφαλιστικός χρόνος μετά το 2002 είναι ψηφιακός – τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος και με τον ασφαλιστικό χρόνο που προκύπτει θα γίνεται ο υπολογισμός και θα βγαίνει μια σύνταξη, η οποία θα θεωρείται οριστική.
Σε δεύτερο χρόνο θα γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, ενώ θα καλείται ο ασφαλισμένος να προσκομίσει επιπλέον δικαιολογητικά εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.
Εφόσον εκ των υστέρων προκύπτει ποσό σύνταξης μεγαλύτερο από αυτό που έδωσε ο πρώτος fast track υπολογισμός, τότε το επιπλέον ποσό θα δίνεται αναδρομικά στον ασφαλισμένο.
Εφόσον εκ των υστέρων προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης θα επιστρέφεται επίσης αναδρομικά στον ΕΦΚΑ.
Ούτως ή άλλως, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων των ασφαλισμένων έχουν ψηφιακό ιστορικό πλήρες καθώς έχουν περάσει πλέον 20 χρόνια από το 2002 όταν ξεκίνησε η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικο΄θυ ιστορικού στο ΙΚΑ. «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να ψυρίζουμε τη μαϊμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Το μέτρο για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» αναμένεται να αφορά όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους, είτε ήταν μισθωτοί στο ΙΚΑ είτε όχι, είτε ανήκαν στην διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση κλπ.
Συντάξεις fast track
Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.
Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδόσει τη σύνταξη σε τρεις μήνες, ώστε η αίτηση να μην καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αν αυτό δεν γίνει πράξη και η πληρωμή
καθυστερεί τότε η έκδοση των συντάξεων θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» και σε κάποια πρόσθετα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα βγαίνει αμέσως και η σύνταξη.
Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο.
Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις