Οικονομία|09.02.2019 10:31

Αμετάβλητη η αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα

Newsroom

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης , το «BB-» της Ελλάδας έχει την υποστήριξη των υψηλών επιπέδων κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τους συντελεστές «ΒΒ» και «ΒΒΒ».

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και δημιούργησε ισχυρές πιέσεις για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες υπο-επενδυτικού βαθμού. Παράλληλα το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες που έχουν παρόμοια αξιολόγηση.

Ο Fitch αναμένει να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη το 2019, ενώ η περαιτέρω ζήτηση επενδύσεων, η μείωση του ποσοστού ανεργίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η μέτρια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής πρόκειται να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση Τέλος όσον αφορά την εκτίμηση του οίκου για τον ρυθμό ανάπτυξης, τονίζεται ότι θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.

Η Fitch αναμένει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή, παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα 3,4% φέτος και 3,3% το 2020. Τα ρίσκα στις δημοσιονομικές προβλέψεις απορρέουν από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών στις συντάξεις το 2012 και την εκκρεμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό το 2016.

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2019, ο οίκος σημειώνει ότι ανατρέπει εν μέρει κάποια μέτρα του προγράμματος, κυρίως τις περικοπές συντάξεων του 2019 και τις υψηλότερες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, μειώνει τους φόρους σε επιχειρήσεις και ακίνητα. Επιβεβαιώνει έτσι την εκτίμηση της Fitch ότι είναι δυνατή η μερική ανατροπή πολιτικών στο πλαίσιο διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές.

Παράλληλα, ο οίκος Fitch στέκεται και στο θέμα των τραπεζών, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών και να μειώσουν την πίεση στα κεφάλαια και την κερδοφορία, δυνητικά βελτιώνοντας τα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ.

χρέοςεπενδύσειςFitchοίκος αξιολόγησης