Λογαριασμοί ρεύματος: Μέτρα στήριξης 2 ταχυτήτων - Τα σχέδια για επιδότηση και πλαφόν
NewsroomΣτο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης παραμένει το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια μαζί με την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην οικονομία και τα νοικοκυριά.
Λογαριασμοί ρεύματος: Προς αναζήτηση λύσεων
Αναζητούνται λύσεις τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες, τόσο σε επίπεδο στήριξης όσο και δομικές, και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, για τα δομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από Ιούνιο, σύμφωνα με το imerisia.gr.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και αναμένεται ότι θα υπάρξει παρέμβαση για οριζόντια ουσιαστική στήριξη με ευρύ ορίζοντα, και σε καταναλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί έως τώρα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, μελετώνται τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως το ενδεχόμενο παρέμβασης στον τρόπο καθορισμού της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, με σκοπό την αποκλιμάκωσή της. Κάτι τέτοιο εξάλλου αφήνει ανοικτό στην τελική του έκθεση ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ACER, ένας τέτοιος μηχανισμός επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές δεν είναι άμεσης εφαρμογής, δηλαδή, δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί τώρα, αλλά θα ήταν δυνατόν να προετοιμαστεί για το μέλλον, ώστε να αποσοβηθούν πιθανές επόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Σημειώνεται ότι χθες η Κομισιόν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου πρόκειται να κάνει προτάσεις με βάση την ανάλυση του ACER για να αντιμετωπιστούν οι διακυμάνσεις στις τιμές χονδρεμπορικής.
ACER: Εκτάκτως και υπό όρους ακόμη και πλαφόν
Σημειώνεται ότι o ACER τάσσεται κατά των παρεμβατικών μέτρων στις αγορές ηλεκτρισμού, οι οποίες, όπως σημειώνει, είναι πιθανό να προκαλέσουν στρεβλώσεις στην αγορά, ιδίως μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας το ρίσκο λανθασμένων επενδυτικών επιλογών σε σχέση με τις μελλοντικές ανάγκες του ευρωπαϊκού. Η έκθεση υποδεικνύει μερικές επιλογές για τη θωράκιση σε ενδεχόμενες μελλοντικές περιόδους παρατεταμένων υψηλών τιμών. «Τέτοια μέτρα δεν αποτελούν άμεσες επιλογές για την άμβλυνση των ανατιμητικών πιέσεων που καταγράφονται τώρα, αλλά μπορούν να μετριάσουν τις ανησυχίες για το ότι ίσως χρειάζεται κάποια πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα έναντι μελλοντικών σοκ στις τιμές της ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός πρόσκαιρου περιορισμού των τιμών (δηλαδή πλαφόν) που θα μπορεί να ενεργοποιείται υπό σαφώς καθορισμένες συνθήκες (π.χ. ασυνήθιστα υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αυξημένες σε σύντομο χρονικό διάστημα) και να παραμένει ενεργός για συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. μερικές εβδομάδες ή ένα μήνα).
Στην τελική του έκθεση ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο παρέμβασης στον τρόπο καθορισμού της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, με σκοπό την αποκλιμάκωσή της. Σύμφωνα ωστόσο με τον ACER, ένας τέτοιος μηχανισμός επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές δεν είναι άμεσης εφαρμογής, δηλαδή δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί τώρα, αλλά θα ήταν δυνατόν να προετοιμαστεί για το μέλλον, ώστε να αποσοβηθούν πιθανές επόμενες ενεργειακές κρίσεις.
Μικρό καλάθι για τα ουρανοκατέβατα κέρδη
Η έρευνα της ΡΑΕ για ενδεχόμενα υπερκέρδη στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για το διάστημα έως το τέλος του 2021 έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και αναμένεται να σταλεί στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Παρασκευή, και αφού πρώτα «περάσει» από την Ολομέλεια της Αρχής.
Για να διαπιστώσουν τα κέρδη στον τομέα Παραγωγής, τα στελέχη της ΡΑΕ υπολόγισαν ανά 15λεπτο (που γίνονται οι προσφορές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας) τα κέρδη που είχε κάθε μονάδα, κάθε τεχνολογία παραγωγής (αέριο, λιγνίτες κ.λπ.) και κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία. Στη συνέχεια συνέκριναν το αποτέλεσμα του υπολογισμού τους με όσα έχει εγγράψει στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της κάθε εταιρεία.
Για το οικονομικό αποτέλεσμα του τομέα Προμήθειας κάθε εταιρείας, τα στελέχη της ΡΑΕ εξέτασαν τις εγγραφές στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις. Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα φορολογηθούν με 90%. «Η ΡΑΕ θα δει πού είναι τα υπερκέρδη, θα λάβει υπόψη όμως ότι μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη στην παραγωγή, αλλά θα αφαιρέσει τις εκπτώσεις που παρέχουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί στην προμήθεια. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη με 90%», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της