Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022 και μικρότερη μείωση του ελλείμματος λόγω μέτρων
NewsroomH Fitch Ratings σε έκθεσή της που υπογράφει ο Alex Muscatelli, Director Sovereigns, σημειώνει ότι για το 2022 αναμένεται μικρότερη του αναμενόμενου μείωση του ελλείμματος για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.
Ο Fitch, πάντως, επισημαίνει ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται την ερχόμενη 2ετία.
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2022, από 4,1% που είχε ανακοινώσει, και στο 3,2% το 2023, εκτιμώντας, πάντως, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί, βασιζόμενη στην καλή πορεία του τουρισμού και στις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης, γράφει το imerisia.gr.
Οπως τονίζεται, οι έρευνες δείχνουν απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών το Μάρτιο και τον Απρίλιο, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, κυρίως λόγω των τιμών στην ενέργεια και των βασικών επιπτώσεων από τον αποπληθωρισμό την άνοιξη του 2021.
Επίσης, σημειώνει ότι με δεδομένο πως περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ελληνική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωνόταν κατά 10%, φέρνοντας μέτρα -ακόμα και δελτίο κατανάλωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος Fitch βλέπει μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022–2023, λόγω του υποτονικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των υψηλών τιμών ενέργειας από 7,4% του ΑΕΠ του 2021, στο 4,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2023.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, εκτιμά ότι από το 193,3% του ΑΕΠ το 2021 θα μειωθεί περίπου στο 182% έως το 2023 και θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και κάποιοι παράγοντες στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.
Τέλος, αναφέρει ότι βοηθά η κατά δύο χρόνια πιο νωρίς αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, και υπογραμμίζει ότι και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μέσα από τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, ενώ μία σταθερή καθοδική πορεία στο λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες