Οικονομία|31.05.2022 16:17

Η απάντηση της Ρωσίας στο εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο: Θα βρούμε άλλους αγοραστές

Newsroom

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε η Μόσχα στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα βρει άλλους αγοραστές.

«Το εμπάργκο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ»

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έγραψε στο Twitter ότι το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε αντιφατικές τις δηλώσεις που έκανε χθες και σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όπως είπε σωστά χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε, προσθέτοντας: «Είναι αξιοσημείωτο ότι τώρα αντιφάσκει με τη χθεσινή της δήλωση. Πολύ γρήγορη αλλαγή σκέψης που δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε τη συμφωνία της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι θα μειώσει κατά περίπου 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ έως το τέλος του έτους και σύντομα θα επανέλθει στη μείωση του υπόλοιπου 10% που αφορά την προμήθεια μέσω αγωγού.

Ινδία και Κίνα αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο

«Νομίζω ότι είναι όσο καλή θα μπορούσε να είναι», δήλωσε στο CNBC για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής ο Adi Imsirovic, ερευνητής του Oxford Institute for Energy Studies. H συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, είπε ο Imsirovic, για να πιέσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ άλλες χώρες, όπως η Ινδία να επιβάλει αντίστοιχα μέτρα στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο και αυξάνει σταθερά τις εισαγωγές από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ινδία απέρριψε την κριτική που της ασκείται για τις αγορές ρωσικής ενέργειας, δηλώνοντας ότι μία ξαφνική διακοπή των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου θα έπληττε τελικά τους πολίτες της.

Σε αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου – σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς -  προχωρά και η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα και η Ινδία αναπλήρωσαν τον Απρίλιο το κενό που υπήρξε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σταμάτησαν τις αγορές τους από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν οι ρωσικές εξαγωγές να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

πετρέλαιοΚίναΡωσίαΣύνοδος Κορυφήςεμπάργκοειδήσεις τώρα