Λογαριασμοί ρεύματος: Ρήτρα αναπροσαρμογής τέλος, έρχονται νέα τιμολόγια... λάστιχο
NewsroomΜεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέγειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών ενέργειας, φέρνει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού πλέον οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος.
Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας σύμφωνα με την imerisia.gr θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.
Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μια σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας και σε αυτή την τιμή εφαρμοζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής για να προσθέσει την επίπτωση της όποια αύξησης είχε η οριακή τιμή συστήματος, πλέον αυτό δεν θα το κάνει η ρήτρα, αλλά η όποια αύξηση θα εμφανίζεται κατευθείαν στην τιμή της κιλοβατώρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας και πάλι θα μετακυλύουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις της οριακής τιμής, στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά μη αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας. Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής, θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα πάροχο ενέργειας.
Επί της ουσίας δεν θα υπάρχει σύμβαση που θα δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρεία ή την εταιρεία με μία τιμή και η νέα τροπολογία βάζει τους καταναλωτές στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να αλλάζουν (αν το κρίνουν σκόπιμο) κάθε μήνα εταιρεία ενέργειας
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:
Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.
Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.
Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.
Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
Πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός
Οσον αφορά το Μηχανισμό ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και θα αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος του Μηχανισμού είναι να συγκεντρωθούν επιπλέον έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία υπολογίζονται σε 6 δις. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο, με τα οποία θα στηρίζεται η πολιτική των επιδοτήσεων.
Τα έσοδα θα προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην οριακή τιμή που θα πληρώνουν οι προμηθευτές και την τιμή που θα εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας, που θα καθορίζεται με βάση τα ανώτατα επίπεδα αποζημίωσης που θα έχει καθορίσει το υπουργείο. Ειδικότερα:
Ορίζονται ανώτατα αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:
- Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
- Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
- Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
- Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης
Σκρέκας: Η μείωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής θα φανεί στους λογαριασμούς από 1η Αυγούστου
Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται και οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι η μείωση στους λογαριασμούς θα φανεί από την 1η Αυγούστου.
«Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν πλέον τον πάροχο με τη φθηνότερη τιμή.
Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.
Ο υπουργός στάθηκε ακόμη στο έμμεσο πλαφόν στη λιανική με το οποίο όπως είπε απορροφάται η αύξηση σε ποσοστό από 82% έως 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία.
Δίπλα στο πληρωτέο ποσό η έκπτωση στους λογαριασμούς
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι καθώς η επιδότηση του κράτους και του ταμείου ενεργειακής μετάβασης δεν ήταν πάντα εμφανής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, πλέον οι προμηθευτές υποχρεώθηκαν να εμφανίζεται δίπλα ακριβώς στο πληρωτέο ποσό. «Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.
Πανελλήνιες 2022: Αγωνία για τις βαθμολογίες - Αναμένεται χαμηλό όλων των εποχών στα Μαθηματικά
Νέα Υόρκη: «Παιχνίδια» θανάτου- Νεαρός ανέβηκε πάνω σε βαγόνι τρένου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά