Ενιαία η παραχώρηση των 22 κρατικών αεροδρομίων - Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου έως το 2024
Μαρία ΛιλιοπούλουΠρος ενιαία παραχώρηση και των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία παραμένουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου προσανατολίζεται το Υπερταμείο, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με θέμα το επιχειρησιακό σχέδιό του για την περίοδο 2022 - 2024.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, τα 22 κρατικά αεροδρόμια θα προκηρυχθούν ως «πακέτο» και όχι διαχωρισμένα σε ομάδες για διάστημα 30 – 40 ετών. Πρόκειται για τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και συγκεκριμένα για τα εξής: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη. Οπως γινεται αντιληπτό, οι 16 από τους 22 κρατικούς αερολιμένες βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα
Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση του Υπερταμείου είναι να αποτελέσουν κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών καθώς έως το 2030 εκτιμάται ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης θα έχει αγγίξει το 40%.
Αναφορικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το οποίο έως την ίδια περίοδο αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 35%, ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης προγραμματίζεται να προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού.
Ζήτημα ημερών είναι πλέον και η επανεκκίνηση της λειτουργίας της Διώρυγας της Κορίνθου με αναβαθμισμένες υπηρεσίες (online ticketing, πεζοδρόμηση, περίφραξη), στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίησή της, αλλά και προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (prefeasibility study) χωροθέτησης τουριστικού/ων λιμένα/.
Παράλληλα θα προχωρήσει και το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη Διοίκησή της με τον σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022.
Η Διοίκηση του Υπερταμείου ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις €50 εκατ. έως το 2024 στην Ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση - για πρώτη φορά - του επενδυτικού ρόλου του Υπερταμείου στη χώρα.
Επίσης στοχεύει να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%. Τέλος, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει στα €85 εκατ.
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: «Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Αυτή η αποστολή, προσδιορίζει και το νέο ενεργό μας ρόλο».
Οι τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες, αφορούν:
- Στην αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά +15%
- Στη μείωση εκπομπών άνθρακα κατά -15%
- Στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά +40% από τις τιμές βάσης του 2021.
Ως προς τον τελευταίο στόχο, παρουσιάστηκε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης αναγνωρισιμότητας του Υπερταμείου στο Γενικό Κοινό, από 36% το Μάιο του 2021, έχει αυξηθεί σε 50% τον Ιούνιο του 2022.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Στέφανος Γιουρέλης, εστίασε στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και συνεργειών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης του Ομίλου έναντι των κυβερνοεπιθέσεων.
Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει να επιτελέσει το Υπερταμείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι:
- Δημιουργείται δείκτης απανθρακοποίησης και δρομολογείται ένα συγκεκριμένο πλάνο μετάβασης, με πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα στις Συγκοινωνίες Αθηνών.
- Υλοποιείται πανελλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση του Υπερταμείου που περιλαμβάνει την επίδραση στην εθνική οικονομία (ΑΕΠ-οικονομική επίδραση, επίδραση στην απασχόληση και στο περιβάλλον).
Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο/πελάτη, δημιουργούνται νέες υπηρεσίες που απλουστεύουν τις διαδικασίες και διευκολύνουν τους χρήστες, όπως Chatbot στον ΟΑΣΑ, συνεργασία των Business Units της ΕΤΑΔ με λιανεμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσία Online Ticketing στην Διώρυγα της Κορίνθου.
Στον άξονα βιωσιμότητας σε σχέση με τους εργαζόμενους, υλοποιείται έρευνα ικανοποίησης για όλο το οικοσύστημα σε συνεργασία με την εταιρία Great Place to Work, με σκοπό τον εντοπισμό των σημείων βελτίωσης της ενδοεταιρικής κουλτούρας και του εργασιακού περιβάλλοντος.
Το Υπερταμείο παρουσίασε και τον νέο λογότυπο όπως επίσης και το νέο URL, το growthfund.gr.
Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής