Τρομάζει το άλμα στις τιμές της ενέργειας - 450% ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με πέρυσι
NewsroomΆλμα 78% σε σχέση με τις 8 Ιουνίου, κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου την Πέμπτη σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, ιστορικά άνοδο μέσα σε έναν μόλις μήνα.
Τρόμος από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου
Την Πέμπτη η τιμή έκλεισε στα 145,370 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 8 Ιούνιο ήταν στα 81,4%. Αν ληφθεί υπόψη η συνολική άνοδος του μήνα, προσγειώνεται μεν λίγο χαμηλότερα στο 54%, αλλά και πάλι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στις 31 Μαΐου η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 94,328 ευρώ.
Οπως είναι φυσικό η πορεία αυτή του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα και την εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Την Πέμπτη για μία ακόμη ημέρα η χονδρική τιμή βρέθηκε πάνω από τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι κατά πολύ υψηλότερη από την μέση τιμή των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η μέση τιμή του Μαΐου ήταν στα 224,8 ευρώ, δηλαδή σήμερα, που έκλεισε στα 351 ευρώ, είναι υψηλότερα κατά 56%. Σε σχέση με την περυσινή μέση τιμή του Μαΐου, η τιμή είναι υψηλότερα κατά 450%.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινάει και επισήμως η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κατανάλωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα και όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή τάσης, τότε το δημόσιο θα κληθεί να βάλει γερά το χέρι στα κρατικά ταμεία και πραγματικά να ματώσει δημοσιονομικά. Και αυτό, διότι ως βάση υπολογισμού έχουν τεθεί τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και από εκεί και πάνω το κόστος θα το επωμίζεται το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση ο Ελληνας φορολογούμενος, άμεσα ή έμμεσα, όπως μεταδίδει το imerisia.gr
Συνεχής άνοδος από τις 13 Ιουνίου
Για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε την ανοδική της πορεία, που ξεκίνησε, χωρίς στάση, στις 13 Ιουνίου. Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια στις πιο μεγαλύτερες περιόδους από το Σεπτέμβριο και μετά, η τιμή είναι υψηλότερη και σήμερα έγιναν πράξεις πάνω από τα 150 ευρώ.
Οι μεγάλες μειώσεις στις παραδόσεις του ρωσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε σύσφιγξη (δηλαδή μείωση της προσφοράς) της αγοράς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφεται περιορισμένη ζήτηση για αέριο και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Με το βλέμμα στο δύσκολο χειμώνα
Σ’ αυτή την ανοδική τάση των τιμών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυσκολία των χωρών να γεμίσουν τις αποθηκες αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα (στόχος να καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου), αλλά και να πείσουν τους πολίτες να κάνουν «εκπτώσεις» στην κατανάλωση.
Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης είναι διάχυτος σ’ όλη την οικονομία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης (εφόσον η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες της ενέργειας) και τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γερμανικού ενεργειακού γίγαντα Uniper, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης, καθώς η Gazprom παρέδωσε μόλις το 40% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων αερίου. Αυτό ανάγκασε τη Uniper να αγοράσει αέριο από την -σαφώς ακριβότερη- αγορά μετρητών (spot market).
Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών