Οικονομία | 04.07.2022 20:10

Συναγερμός για το φυσικό αέριο: Η αγωνία για την πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες και το ξέφρενο ράλι στις τιμές - Πώς απαντά η Ελλάδα

Newsroom

Για έναν δύσκολο χειμώνα προϊδεάζουν η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως αλλά και τα πρωτόγνωρα επίπεδα πληθωρισμού που καταγράφονται στην Ευρώπη, την ώρα που οι φόβοι πως η Ρωσία θα διακόψει τελείως τις προμήθειες και οι τιμές θα εκτιναχθούν κι άλλο θέτουν σε συναγερμό μια ολόκληρη ήπειρο που αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να μη βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το σχέδιο της Ελλάδας για εξοικονόμηση ενέργειας

Το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου στο 10% της κατανάλωσης του 2019, αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για ένα σενάριο να μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG».

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. 
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου. 
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Παράλληλα, όσον αφορά στα άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνουν τις εξής πρωτοβουλίες:

  1. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022.
  2. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
  3. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  4. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  5. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
  6. Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
  7. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού
  8. Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter)
Επίσης, δρομολογούνται και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αφορούν σε αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού, με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων, φύτευση δωμάτων - εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων και διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων, εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κ.ά.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων σε κάθε κτίριο του δημοσίου τομέα και για τη συγκέντρωση και παροχή στοιχείων, ο οικείος Υπουργός, εντός επτά εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ορίζει υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων, για τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους αυτού φορείς.

Ο Υπουργός δύναται με απόφασή του να αναθέτει την αρμοδιότητα ορισμού υπεύθυνου ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου στον επικεφαλής του φορέα ή στο όργανο διοίκησης.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός να γεμίσουν οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου εδώ και δύο εβδομάδες. 

Oι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη,  έχουν πληρότητα  58,9 % και οι σταθμοί LNG 66,5 %

Η δεύτερη μεγαλύτερη αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας έχει πληρότητα 59,9%  και οι σταθμοί LNG στο 70,8%

Η χώρα μας, επειδή δεν διαθέτει υπόγειες αποθήκες, πρέπει να εξασφαλίσει 15%  πληρότητα αντί για 80% μέχρι το χειμώνα, ενώ «κοιτάει» για αποθηκευτικό χώρο σε Βουλγαρία και Ιταλία. Παράλληλα, ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα έχει πληρότητα 54,4%.

Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν ότι  δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη ροή, καθώς η εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο έχει μειωθεί από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Εν τω μεταξύ, οι διαδοχικές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας «καίνε» τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της ανέβηκε στις 13 Ιουνίου στα 83 ευρώ, στις 23 Ιουνίου στα 133 ευρώ, στις 30 Ιουνίου στα 144 ευρώ, ενώ σήμερα άγγιξε τα 155 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν ανοδικά καθώς προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την προσφορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 2,7% τη Δευτέρα, έχοντας ήδη συμπληρώσει τρεις εβδομάδες ανόδου. Περίπου το 13% των ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας κινδυνεύει εν μέσω σχεδίων για μια επικείμενη απεργία στους διαχειριστές, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας το Σαββατοκύριακο. Τρία πεδία πρόκειται να κλείσουν από την απεργία την Τρίτη και επιπλέον τρία την Τετάρτη.

Όλες οι ειδήσεις

Θέμης Αδαμαντίδης: Αναβολή της δίκης του τραγουδιστή για τις 14 Ιουλίου - Ιατροδικαστική ζήτησε η υπεράσπιση

Ψηφιακή κάρτα: «Xτυπούν κάρτα ενώ συνέχιζαν να δουλεύουν» - Καταγγελίες για καταστρατήγησή του μέτρου

Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του, λέγοντας μη δίνετε F-16 στην Τουρκία -Τέτοιες προσπάθειες δεν θα αποδώσουν

Λεξ: «Βούλιαξε» το γήπεδο του Πανιώνιου - 20.000 θεατές αποθέωσαν τον ράπερ στη συναυλία του στη Νέα Σμύρνη

LNGενέργειαφυσικό αέριοΡωσίαυπουργείο ΕνέργειαςΕυρώπηΚώστας Σκρέκαςειδήσεις τώρα