Οικονομία|12.07.2022 09:32

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη κρατά την ανάσα της μέχρι 21 Ιουλίου - Ανησυχία για ενδεχόμενο ρωσικό «στοπ» στην παροχή

Newsroom

Αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που θα συμβεί αν τελικά η Μόσχα διακόψει τη ροή  φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πρόκειται για το εφιαλτικότερο σενάριο -όσον αφορά στο ζήτημα της οικονομίας-  από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και παρόλο που συζητιέται εδώ και πολλούς μήνες,  η Ευρώπη δεν έχει μέχρι στιγμής τον τρόπο να απαντήσει εάν τελικά εφαρμοστεί. 

Η Ρωσία έχει καταφέρει να κρατάει όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης με κομμένη ανάσα, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο Nord Stream 1 που έκλεισε για προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, θα λειτουργήσει ξανά στις 21 Ιουλίου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του imerisia.gr, υπό αυτές τις συνθήκες, τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα αποτελούν μία νέα κανονικότητα, καθώς όλοι προετοιμάζονται για την ημέρα και τους μήνες χωρίς ρωσικό αέριο, πριν η Ευρώπη προετοιμαστεί και έχει τις εναλλακτικές που σχεδιάζει.

Στη Γερμανία, το «πακέτο μέτρων» περιλαμβάνει από πλαφόν στην κατανάλωση -αναμένονται χρεοκοπίες εταιρειών και ανάγκη για μέτρα διάσωσης εταιρειών, όπως τα έως 9 δισ. ευρώ για τη Uniper-, μέχρι επιβάρυνση στους πελάτες φυσικού αερίου, ενώ στις αγορές το αέριο «έπιασε» τηn Παρασκευή τα 185 ευρώ και χθες τα 167 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εκτιμήσει πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, έχει αυξηθεί από 10% σε 17%, ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης.

Η ελπίδα από την τουρμπίνα

Μπροστά στην κλιμάκωση του φόβου και των τιμών του φυσικού αερίου ήρθε χθες η ανακοίνωση του Καναδά ότι θα επιστρέψει στη Γερμανία μια τουρμπίνα για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 1, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι οι εντάσεις με τη Μόσχα θα μειωθούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι η τουρμπίνα θα βοηθήσει στην αύξηση των αποστολών προς την Ευρώπη. Η Gazprom λειτουργούσε τον αγωγό μόλις στο 40% της δυναμικότητάς του από τον περασμένο μήνα, αφού η τουρμπίνα στάλθηκε στον Καναδά για συντήρηση και δεν επέστρεψε λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Βερολίνο προέτρεψε να σταλεί πίσω για να διευκολυνθεί η κρίση εφοδιασμού.

Η επίπτωση στην τιμή του αερίου ήταν άμεση και το ολλανδικό συμβόλαιο -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- έπεσε στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει άνοδο 19%.

Ταυτόχρονα, η κίνηση του Καναδά φέρνει ανακούφιση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, καθώς οι σημαντικά μειωμένες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream απειλούν το σχέδιο της περιοχής να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα.

Η δοκιμή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ολοκληρωθούν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Η Γερμανία από τη μεριά της έχει εκφράσει ανησυχίες για το αν θα συνεχιστούν οι προμήθειες μετά το τέλος της συντήρησης του αγωγού. Η Gazprom χρειάζεται έξι μεγάλες τουρμπίνες για να λειτουργήσει ο αγωγός σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά δεν είναι όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία σε λειτουργική κατάσταση επειδή χρειάζονται συντήρηση, ανέφερε η εταιρεία.

Έρχεται ύφεση και αυξάνονται οι κίνδυνοι

Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ συνδέεται άμεσα με την ανησυχία για ύφεση και αυτό εξέφρασε χθες ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup. O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση.

«Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από την πλευρά του, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε την ανάγκη για «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», αλλά και καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό «στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «H ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους κινδύνους. Κινδύνους στα πεδία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Η ελληνική οικονομία όπως και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάζονται από αυτή την εξωγενή κρίση. Έχει επιδείξει όμως, η ελληνική οικονομία, αυξημένες αντοχές και ισχυρή δυναμική, ικανοποιητική κατανάλωση, αυξημένες επενδύσεις, καλή πορεία του τουρισμού, συρρίκνωση της ανεργίας. Απαιτούνται όμως ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και καλύτερος συντονισμός, ευρωπαϊκός συντονισμός στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Εμείς, ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη για όσο χρειαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Προσωπικός γιατρός: Στις 500 έφθασαν οι εγγραφές των γιατρών – Προς αναβολή οι «ποινές» για τους πολίτες

ΑΠΘ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πίσω από τους πυροβολισμούς βλέπει ο πρύτανης - Πώς μπήκαν στο campus οι δράστες

Τύμβος Μαραθώνα - Ραμνούντας - Αμφιαράειο: Μετά από 7.000 χρόνια ανοίγει ο δρόμος που θα ενώσει τα τρία κέντρα της αρχαιότητας

Όλα τέλειωσαν: Σημειώματα αυτοκτονίας πασίγνωστων ανθρώπων που προκάλεσαν αίσθηση - Από τον Λιαντίνη στον Μποντλέρ

τιμέςφυσικό αέριοGazpromΕυρώπηειδήσεις τώρααγωγόςΓερμανία