Οικονομία|24.07.2022 18:27

Φυσικό αέριο: Η ΕΕ αναζητά επιπλέον ποσότητες από τη Νιγηρία

Newsroom

Επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από τη Νιγηρία αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προετοιμάζεται για πιθανές περικοπές των ροών από τη Ρωσία, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν, Μάθιου Μπάλντουιν.

Ο Μπάλντουιν προχώρησε σε αυτή τη δήλωση μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας

Όπως ενημερώθηκε ο ίδιος, η Νιγηρία βελτιώνει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στο Δέλτα του Νίγηρα και σχεδιάζει να ξανανοίξει τον αγωγό που τον διασχίζει μετά τον Αύγουστο, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη.

Η ΕΕ εισάγει από την αφρικανική χώρα το 14% των συνολικών εισαγωγών της υγροποιημένου αερίου (LNG) και υπάρχει η προοπτική να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό αυτό, δήλωσε ο Μπάλντουιν στο πρακτορείο Reuters.

H παραγωγή πετρελαίου και αερίου στη Νιγηρία δοκιμάζεται από κλοπές και βανδαλισμούς των αγωγών, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός της Nigeria LNG στο Bonny Island να λειτουργεί μόνο στο 60% της δυναμικότητάς του.

Πτωτική η τάση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια

«Αν μπορέσουν να το αυξήσουν πάνω από το 80%, σε εκείνο το χρονικό σημείο, θα υπάρξει επιπλέον LNG που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για την ευρωπαϊκή αγορά spot, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «οι Νιγηριανοί μας είπαν "ελάτε να μιλήσουμε ξανά στο τέλος Αυγούστου, επειδή θεωρούμε πως μπορούμε να έχουμε πραγματική πρόοδο"».

Η Nigeria NLG ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου NNPC, στη Shell, την TotalEnergies και την Eni.

Πέρυσι, η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην ΕΕ, αλλά η τάση των εξαγωγών αυτών ήταν πτωτική τα τελευταία χρόνια – το 2018.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος συναγερμός για φωτιά στην Ηλεία: Αναφορές ότι έφτασε σε σπίτια - Δύσκολη μάχη και σε Έβρο και Λέσβο

Τουρισμός: Κατεβαίνει ελαφρά ο πήχης - «Προσγειώνονται» τα ταξίδια εντός Ευρώπης

Κάνει το άσπρο – μαύρο ο Ερντογάν και προκαλεί ξανά: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Γιάννης Μπέζος - Βλαδίμηρος Κυριακίδης στο ethnos.gr: Η Τέχνη λειτουργεί ως αντιβίωση σε αυτό που ζούμε

ειδήσεις τώραφυσικό αέριοΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡωσία