Προειδοποίηση από το ΔΝΤ: Ορατός κίνδυνος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία
NewsroomΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ψαλίδισε» ξανά σήμερα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη όπως αναφέρει η Ημερησία προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία υλοποιούνται και μπορούν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της ύφεσης, αν δεν ελεγχθούν.
Στο 3,2% η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος
Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,2% έναντι 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο.
«Προσγείωσε» επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 στο 2,9% έναντι 3,6% στην προηγούμενη έκθεσή του. Η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε 6,1% το 2021 μετά την ύφεση 3,1% που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού το 2019.
«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά μετά τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να κινηθεί στο χείλος μίας παγκόσμιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά από την τελευταία», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίντσας.
Το Ταμείο σημειώνει ότι οι προβλέψεις τους είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα ενίσχυε τον πληθωρισμό και θα εμπέδωνε τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Με βάση ένα «εύλογο» εναλλακτικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους και μία περαιτέρω μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά 30%, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με την ανάπτυξη να είναι ουσιαστικά μηδενική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειωθεί κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, περιλαμβανομένης της ύφεσης του 2020, σημειώνει το Ταμείο.
Στο 6,6% ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες
Παράλληλα, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι πολύ υψηλότερος φέτος από ότι προέβλεπε τον Απρίλιο και συγκεκριμένα 6,6% έναντι 5,7%, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως.
Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να φθάσει στο 9,5% από 8,7% τον Απρίλιο.
Πρέπει να συνεχισθούν οι αυξήσεις επιτοκίων
«Ο πληθωρισμός στα σημερινά επίπεδα αποτελεί έναν ξεκάθαρο κίνδυνο για την τρέχουσα και τη μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα και η επαναφορά του στους στόχους των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής», τόνισε ο Γκουρίντσας.
Πρόσθεσε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα «δαγκώσει» το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις αναδυόμενες αγορές, αλλά η καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής «το μόνο που θα κάνει είναι να διογκώσει τα προβλήματα», σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πορεία μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός».
Οι προβλέψεις για Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία
Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη που είχε κάνει στις 12 Ιουλίου για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και μόλις 1% το 2023.
Ψαλίδισε, όμως πολύ και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, αναφέροντας τα κρούσματα του κορονοϊού και τα εκτεταμένα lockdown σε μεγάλες πόλεις και μείωσαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Για την Ευρωζώνη, το Ταμείο ψαλίδισε την πρόβλεψή του στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο, λόγω των πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Το ψαλίδισμα ήταν μεγαλύτερο για ορισμένες χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,2% φέτος από 2,1% τον Απρίλιο.
Η ρωσική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 6% το 2022 λόγω των αυστηρών κυρώσεων της Δύσης, και κατά 3,5% το 2023, ενώ η ουκρανική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 45%, αλλά με την αβεβαιότητα για την εκτίμηση αυτή να είναι μεγάλη.
- Μεγάλη φωτιά στη Μάνδρα: Εντολή για εκκένωση των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος - Ενισχύονται οι δυνάμεις
- Καμπανάκι από ΔΝΤ: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία
- Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Έχουν καταστραφεί εντελώς οι διμερείς σχέσεις - Η Ελλάδα έχει επιλέξει ξεκάθαρα τη Δύση
- Σωκράτης Μάλαμας: Τι πραγματικά συνέβη στη συναυλία στο Ρέθυμνο με το πανό «Βιαστής Είναι»
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά