Οικονομία|02.08.2022 20:45

Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών ακινήτων από το φθινόπωρο – Πώς κινούνται τα funds

Newsroom

Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών ακινήτων από Σεπτέμβριο για πολλούς δανειολήπτες, όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Πολλά funds δεν θέλουν να λύσουν το θέμα των πλειστηριασμών, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς και επεσήμανε πως όταν λάβει ο δανειολήπτης το πρόγραμμα πλειστηριασμών, μετά μπορεί να υποβάλει αίτημα στο fund προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πώς μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του.

Ωστόσο τα funds στις περισσότερες περιπτώσεις των δανειοληπτών δεν απαντούν στα αιτήματά τους γιατί η λογική τους είναι να πάρουν στην πράξη το real estate, πρόσθεσε. «Θα υπάρχει fund που σε λίγα χρόνια θα έχει το real estate της χώρας. Αυτός είναι ο σχεδιασμός», τόνισε με έμφαση.

Για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο την ίδια ώρα εξήγησε ότι η μοναδική προστασία που υπάρχει τώρα είναι για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα μπουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όταν αυτό θα τεθεί σε λειτουργία.

Και συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο Φορέας αυτός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό ευαλωτότητας. Κανονικά τα funds δεν πρέπει να προχωράνε στο πλειστηριασμό ακινήτων των δανειοληπτών που έχουν αυτό το πιστοποιητικό, είπε και πρόσθεσε πως αυτό αφορά ελάχιστους και ότι  μεταβατικά θα αναγκαστούν σε κάποιο άλλο στάδιο να παραδώσουν το ακίνητο τους.  Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία προστασία παρά μόνο τα ένδικα μέσα, ξεκαθάρισε.

Επίσης μίλησε και για το πρόγραμμα πλειστηριασμού. Με το που κοινοποιηθεί το πρόγραμμα πλειστηριασμού, οι πολίτες έχουν 45 ημέρες στη διάθεση τους «από την κατάσχεση για να κάνουν ανακοπή από τον πλειστηριασμό, 15 πλήρεις ημέρες  πριν το πλειστηριασμό για να κάνουν ανακοπή και να δοθεί η τιμή του πλειστηριασμού». Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ήδη αργά διότι πάρα πολύ συχνά όταν βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια, οι τράπεζες ζητάνε από τους δανειολήπτες να δώσουν εφάπαξ ποσά της τάξεως των 30.000 – 40.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Για τις παλαιές διαταγές πληρωμής

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των παλαιών διαταγών πληρωμής. Εάν ο δανειολήπτης λάβει μια παλιά διαταγή πληρωμής  σημαίνει ότι έρχεται κατάσχεση και πλειστηριασμός, σημείωσε. Συνεπώς μόλις βλέπουν οποιοδήποτε έγγραφο  οι δανειολήπτες θα πρέπει να μιλάνε με το δικηγόρο τους για να μην αιφνιδιαστούν και χάσουν το σπίτι τους διότι υπάρχουν προθεσμίες που πολύ συχνά χάνονται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ακίνηταπλειστηριασμοίειδήσεις τώραπλειστηριασμός