Αγορά ακινήτων: Βγαίνει από τον λήθαργο η κτηματαγορά - Οι τιμές ανά περιοχή
Δημήτρης ΔελεβέγκοςΓια πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η «ελίτ» των ειδικών της αγοράς ακινήτων σχεδόν... οµόφωνα θεωρεί ότι ο κλάδος που αποτελούσε κάποτε την «αφρόκρεµα» της ελληνικής οικονοµίας έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα. Σύµφωνα δηλαδή µε όσα ανέφεραν, χθες στο 19ο συνέδριο για τα ακίνητα Prodexpo οι επικεφαλής των µεγαλύτερων εταιρειών ακινήτων της χώρας, όπως η Εθνική Πανγαία, η Grivalia και η Trastor, που διαχειρίζονται ακίνητα µε αξία άνω των 2,8 δισ. ευρώ, η αγορά ακινήτων, παρά τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει, έχει πλέον µπει σε πορεία ανόδου.
Εξάλλου, η βελτίωση των επιδόσεων της αγοράς ακινήτων µε «καύσιµο» τα συνεχή ρεκόρ του τουρισµού, την αύξηση των τιµών λόγω βραχυχρόνιων µισθώσεων τύπου Airbnb και την ενίσχυση της ζήτησης για ποιοτικά ακίνητα απεικονίζεται στις τιµές των ακινήτων που αυξήθηκαν το 2018 έναντι του 2017, όπως καταδεικνύουν τα συγκριτικά στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Re/max που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος». Βέβαια, κοινός παρονοµαστής της περαιτέρω πορείας της κτηµαταγοράς είναι τα κόκκινα δάνεια, µε τις τράπεζες να έχουν θέσει υψηλούς στόχους για τη µείωσή τους, µέσω και ηλεκτρονικών πλειστηριασµών ακινήτων των οποίων ο αριθµός εκτιµάται ότι θα αγγίξει τη φετινή χρονιά τις 16.000.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Φράγκου, βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), από την αρχή της χρονιάς έως σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί σηµαντικά deals που αφορούν καλής ποιότητας ακίνητα σε καλές τιµές. Η ΕΤΕ, όπως είπε, διαθέτει πολύ µεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, όπως και αρκετά «non-core» (που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητά της) ακίνητα, τα οποία σχεδιάζει να πουλήσει.
Ο Νίκος Χατζητσόλης, διευθύνων σύµβουλος της CBRE Αξίες, σηµείωσε ότι η αγορά κατοικίας έχει ανακάµψει σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, µε την εταιρεία του να έχει δεχτεί σε ποσοστό 150% περισσότερες εντολές για αγορά και πώληση σε σχέση µε το 2017. Ο ίδιος εντοπίζει τις επενδυτικές προοπτικές στους κλάδους αποθηκευτικών χώρων και τουριστικών ακινήτων.
Την ίδια στιγµή, από την αρχή της χρονιάς έως σήµερα συνολικά οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν δαπανήσει περίπου 450 εκατ. ευρώ. O Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύµβουλος µίας από τις εταιρείες αυτές, της Trastor, ανέφερε ότι το απόθεµα των ποιοτικών ακινήτων µειώνεται συνεχώς, ενώ τα τουριστικά ακίνητα αποτελούν «µαγνήτη» για ξένους επενδυτές. «∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι η ελληνική κτηµαταγορά έχει εξέλθει από τον αρνητικό κύκλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, µε το ύψος των επενδύσεων της Trastor να διαµορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ.
Η Νίκη Σύµπουρα, διευθύνουσα σύµβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & WakefieldProprius, εκτίµησε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση, µε τα ενοίκια να αυξάνονται σταθερά ιδίως από το 2017. Χρόνο µε τον χρόνο, όπως είπε, η κατάσταση στην αγορά ακινήτων βελτιώνεται, ενώ φέτος έχουν αλλάξει χέρια, δηλαδή έχουν ενοικιαστεί ή πωληθεί γραφεία επιφάνειας 70.000 έως 100.000 τ.µ.
Ο Νίκος Κουντουριώτης, διευθυντής της Arbitrage Real Estate, έκανε λόγο για κινητικότητα όσον αφορά τις ενοικιάσεις γραφείων και καταστηµάτων. Οσον αφορά την κατοικία, όπως διευκρίνισε, λαµβάνει ώθηση από τον τουρισµό και από τις επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ που γίνονται µέσω του προγράµµατος χορήγησης άδειας διαµονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Προσέθεσε ότι ο κλάδος των αποθηκευτικών χώρων είναι µεγάλο «στοίχηµα», επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, µε το Θριάσιο να διαθέτει τις προϋποθέσεις να µετατραπεί σε εµπορευµατικό κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Γιώργος Κορµάς, διευθύνων σύµβουλος της Πειραιώς Real Estate, διαπίστωσε ότι η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά ακίνητα είναι αυξηµένη και συνδέεται µε τις βελτιωµένες αποδόσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Προέβλεψε ότι οι καλύτερες ηµέρες βρίσκονται εν όψει, αρκεί να βελτιωθούν και τα θεµελιώδη µεγέθη της οικονοµίας, δηλαδή να ενισχυθούν οι ρυθµοί ανάπτυξης του ΑΕΠ και να υποχωρήσει η ανεργία.
Η ∆ίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονοµικής JLL, σηµείωσε ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες εξετάζει σοβαρά την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών του µέσω Airbnb, γεγονός που, όπως είπε, δηµιουργεί σχετική ανησυχία για ύπαρξη υπερπροσφοράς τέτοιου είδους ακινήτων. Από την πλευρά της η Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια Εργασιών της Grivalia, δήλωσε ότι η ζήτηση για «πράσινα» κτίρια έχει αυξηθεί, ενώ λόγω των τελευταίων νοµοθετικών ρυθµίσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων η πλειονότητα των ακινήτων της χώρας έχει συµµορφωθεί µε την πολεοδοµική νοµοθεσία.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ