Οικονομία|07.09.2022 22:10

Το μπρα ντε φερ ΕΕ – Ρωσίας για το φυσικό αέριο, οι απειλές Πούτιν για ενεργειακό μπλακ – άουτ και η στάση του Ερντογάν

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας γύρω από το ενεργειακό ζήτημα με το βλέμμα στραμμένο στο βαρύ χειμώνα που έρχεται. Καθώς η ΕΕ επιμένει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Μόσχα απαντά με ωμές απειλές περί πλήρους διακοπής της παροχής προς την Ευρώπη.

Ήδη ευρωπαίοι αξιωματούχοι προχωρούν σε ζοφερές προειδοποιήσεις για πολύ βαρύ χειμώνα που έρχεται, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει το δικό του παιχνίδι και καταφέρεται κατά της Δύσης για τη στάση της στο ενεργειακό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Στους ηγέτες της ΕΕ οι αποφάσεις

Την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, την επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ενόψει του χειμώνα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται το ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, ανάλογη διαδικασία για τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων καθώς και το πλαφόν.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κατατεθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας και οι αποφάσεις παραπέμπονται στους ηγέτες των κρατών – μελών, δηλαδή στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στις Βρυξέλλες Μαρία Αρώνη, ορισμένες χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι την εν λόγω πρόταση για πλαφόν. Και αυτό γιατί ναι μεν θα μειωθούν σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο που εξάγεται προς την Ευρώπη, ωστόσο σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή, δεν αναμένεται κάποιο θεαματικό όφελος στην τιμή που πληρώνουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η Τσεχική προεδρία μάλιστα έχει επικρίνει την πρόταση της Επιτροπής, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να υποστηρίζει πως δεν είναι εποικοδομητική. «Είναι άλλη μια μορφή κυρώσεων προς τη Μόσχα που όμως δεν λύνει το ενεργειακό πρόβλημα», ανέφερε.

Τι υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητά μας και η αλληλεγγύη μας θα εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε! Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη εξάρτησή μας από την Ρωσία στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – η οποία επέτρεψε να έχουμε αποθήκευση φυσικού αερίου στο 82%. Μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU».

Σχολιάζοντας τις ρωσικές ενέργειες αναφορικά με το φυσικό αέριο, χτες σε δηλώσεις της σε ομάδα δημοσιογράφων, η φον ντερ Λάιεν, είχε κάνει λόγο για «κυνικό παιχνίδι του Πούτιν». Είχε διαβεβαιώσει πως «οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» .

Ζοφερές προειδοποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για έναν πολύ βαρύ χειμώνα με τον κίνδυνο ύφεσης των οικονομιών της ΕΕ να είναι υπαρκτός. «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται», είπε.

Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο», προειδοποίησε.

Ρωσικές απειλές για ενεργειακό μπλακ άουτ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριπτε τις κατηγορίες της ΕΕ για πολιτικά παιχνίδια γύρω από τον αγωγό Nord Stream 1 και σημείωνε πως η ροή φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του. Ωστόσο η ομιλία του Πούτιν έκρυβε και μια ευθεία απειλή προς τους Ευρωπαίους. Ότι δηλαδή η Ρωσία θα διακόψει πλήρως τις παραδώσεις φυσικού αερίου εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη» και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Η στάση του Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εναντίον της Δύσης καταφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Σερβία. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δε βρίσκει σωστή τη στάση της Δύσης αυτή τη στιγμή. Γιατί υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια παγιωμένη πολιτική πρόκλησης, ενώ υπεραμύνθηκε της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι είναι μία χώρα που πρέπει να τη λαμβάνεις σοβαρά. Ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ κι ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. 

«Ως Τουρκία, ακολουθούσαμε πάντα μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα. Μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι δε βρίσκω σωστή τη στάση της Δύσης αυτή τη στιγμή. Γιατί υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια παγιωμένη πολιτική πρόκλησης. Όσο προσπαθείς να συνεχίσεις έναν τέτοιο πόλεμο κάνοντας τη μια πρόκληση μετά την άλλη, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο; Δεν υπάρχουν νικητές, αλλά πολλοί ηττημένοι. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν».

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ. Κάποιοι δεν το πήραν στα σοβαρά. Είπα μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή. Δήλωσα ότι αν αυτό δε γίνει κατανοητό, μπορεί να αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές ρεύματος. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους μας. Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να τελειώσει ο πόλεμος, να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε συμβιβασμό. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία», τόνισε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαΕυρωπαϊκή Ένωσηπλαφόνειδήσεις τώραφυσικό αέριο