Οικονομία|14.09.2022 11:42

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά όχι στην τιμή φυσικού αερίου πρότεινε η Κομισιόν

Newsroom

Την συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με «λογικό τρόπο», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη. Ντυμένη στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την απεριόριστη στήριξη της Ευρώπης στην χώρα που από τον περασμένο Φεβρουάριο δοκιμάζεται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στα εδάφη της.

Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πλαφόν», η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι για την ΕΕ έχει σημασία το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών της, αναφορά η οποία έχει ξεκάθαρους αποδέκτες τις χώρες που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής πλαφόν την τιμή του αερίου, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Πρότεινε όμως περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια στην ΕΕ αλλά και πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος.

Αναφορικά με τη φορολογία των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν 140 δισ. ευρώ στο επίπεδο της ΕΕ, τα οποία θα διοχετευθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, TTF, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά. Οπως είπε, «στην αγορά του αερίου στην Ευρώπη έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αντανακλώνται στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές TTF».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε  στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης και παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας». «Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ένωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό και όλα τα κράτη-μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις κοινές προκλήσεις

Tην ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με βάση τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις κοινές προκλήσεις.

«Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θέλω μια Ευρώπη όπου όλα τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις προκλήσεις που όλοι μοιραζόμαστε», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «μια Ευρώπη που να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη μέλη».

Όσον αφορά στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ο οδικός χάρτης και χρειάζεται η πολιτική βούληση.

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας έλαβε το θερμό χειροκρότημα των ευρωβουλευτών

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, καταχειροκροτήθηκε σήμερα από τους ευρωβουλευτές στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πριν από μια ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Είναι τεράστια τιμή να έχουμε την Ολένα Ζελένσκα μαζί μας αυτή τη σημαντική ημέρα", δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Οι ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες σηκώθηκαν όρθιοι και επεφύλαξαν ένα θερμό χειροκρότημα στη σύζυγο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Για πρώτη φορά στην Ιστορία του, το Ευρωκοινοβούλιο συζητά την Κατάσταση της Ένωσής μας ενώ ο πόλεμος μαίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος", δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, στην εισαγωγή της ομιλίας της "για την Κατάσταση της Ένωσης", τη σημαντική πολιτική ομιλία που εκφωνεί κάθε χρόνο.

"Αγαπητή Ολένα, χρειαζόταν τεράστιο θάρρος για να αντισταθεί κανείς στη βαναυσότητα του Πούτιν. Βρήκατε αυτό το θάρρος", είπε.

"Σήμερα, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, εσάς και όλους τους Ουκρανούς."

Σεναριογράφος το επάγγελμα, η Ολένα Ζελένσκα, από την αρχή του πολέμου στη χώρα της τον Φεβρουάριο, κάνει τη φωνή της όλο και περισσότερο ν' ακουστεί υπέρ του ουκρανικού λαού. Την παρουσία της στο Στρασβούργο, ως επίτιμη προσκεκλημένη, αποκάλυψε χθες, Τρίτη, βράδυ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Oύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόνμέτραειδήσεις τώραφυσικό αέριο