Οικονομία|20.09.2022 13:12

Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών: Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες – SOS από τις ομοσπονδίες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Περίπου 160.000 χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα βγαίνουν στο «σφυρί» το επόμενο διάστημα και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024 και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού βρισκόμαστε εν’ όψει μπαράζ πλειστηριασμών τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και από ιδιωτικά funds και τράπεζες, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας ούτε καν για την πρώτη κατοικία.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών - Καταναλωτών Ελλάδος, Βαγγέλης Κρητικός, υπογραμμίζοντας ότι στην κοινωνία θα προκληθεί ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει ένα ντόμινο πλειστηριασμών, αφού ιδιωτικά funds μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν προχωρήσει σε περίπου 12.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνουν άλλοι περίπου 14.000.

«Μόνο στην Αττική σε μία ημέρα μέσα στον περασμένο Ιούνιο έγιναν 900 πλειστηριασμοί από ιδιωτικά funds και την επόμενη άλλοι 700. Το ίδιο ακριβώς διήμερο στη Θεσσαλονίκη έγιναν 800 πλειστηριασμοί τη μία μέρα και άλλοι 600 την επόμενη. Κάνω τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση. Ολοκληρωτική κατάρρευση των νοικοκυριών και αποσάρθρωση του κοινωνικού ιστού. Δυστυχώς, αυτό δεν το βλέπει το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών. Δεν το καταλαβαίνουν και πάμε για ένα τραγικό λάθος με θύμα την κοινωνία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κρητικός.

Οκτώ στους δέκα χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες

Κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος, σήμερα εφτά ή οκτώ στους δέκα οφειλέτες χρωστούν ποσά ταυτόχρονα στο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κτλ.) και σε τράπεζες και άλλα funds.

Το πρόβλημα γίνεται τεράστιο, αφού πλέον και το Δημόσιο προχωράει με αρκετή ευκολία σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Μάλιστα, από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, μετά την… καλοκαιρινή ραστώνη, το Δημόσιο ξεκινάει και πάλι τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς αυτό.

«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το Δημόσιο όπως ακριβώς και τους ιδιώτες, με τα ίδια όπλα που έχουμε. Άλλωστε, το 70%-80% των οφειλετών χρωστάει σε ιδιώτες αλλά και προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατάσχονται ακίνητα και χρήματα ή μισθοί από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το εκρηκτικό μείγμα δημιουργείται σε σημαντικό βαθμό από τους πλειστηριασμούς που διενεργεί το Δημόσιο. Τα ιδιωτικά funds είναι ενυπόθηκοι δανειστές και πρώτοι στη σειρά είσπραξης χρημάτων, οπότε, για να μη χάσουν χρήματα από τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, θα προχωρήσουν και τα ίδια σε άμεσους πλειστηριασμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι να κοκκινίσουν ξανά ακόμα και ρυθμισμένα δάνεια. Άρα αναμένεται ένα ντόμινο δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών και κατασχέσεων ακόμα και για μικροποσά. Θα επιδεινωθεί ραγδαία η όλη κατάσταση της κοινωνίας», τονίζει ο κ. Κρητικός.

Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι αποτελεί μεγάλη πλάνη το γεγονός ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

«Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας και αποτελεί μεγάλη πλάνη το γεγονός ότι αυτή δεν μπορεί να εκπλειστηριαστεί. Ουσιαστικά από το Φεβρουάριο του 2018 μπήκε οριστικά ‘’ταφόπλακα’’ στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Ξηλώθηκε οριστικά το δίχτυ προστασίας αυτής που είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε από το 2003 και μετά. Είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός χρεών προς το Δημόσιο και τα ιδιωτικά funds ταυτόχρονα και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο μέχρι το τέλος του 2024, όταν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Αρκεί να σημειωθεί ότι από το 2018 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022 έγιναν 55.000-60.000 πλειστηριασμοί από funds», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών Ελλάδος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημόσιοπρώτη κατοικίατράπεζεςπλειστηριασμοίοφειλέτεςκύρια κατοικίαειδήσεις τώραακίνητα