Οικονομία|30.09.2022 12:44

Ακρίβεια: Σε αυτά τα τρία μέτρα κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας - Αγκάθι το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Newsroom

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για:

  1. υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
  2. ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και
  3. συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Οι υπουργοί των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, όπου ενέκριναν τα μέτρα που προτάθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα για τον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που πυροδοτεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί με ύφεση.

Η δέσμη των μέτρων περιλαμβάνει εισφορά στα πλεονάζοντα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για φέτος ή το επόμενο έτος, μια ακόμα εισφορά στα πλεονάζοντα έσοδα των παραγωγών ενέργειας χαμηλού κόστους και μια υποχρεωτική μείωση κατά 5% της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής των τιμών.

Διχασμός για το πλαφόν 

Με την επίτευξη της συμφωνίας, οι χώρες άρχισαν το πρωί της Παρασκευής συνομιλίες για την επόμενη κίνηση της ΕΕ για τον περιορισμό της κρίσης των τιμών, η οποία πολλές χώρες επιθυμούν να είναι ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, αν και άλλες - κυρίως η Γερμανία - παραμένουν αντίθετες.

«Όλα αυτά τα προσωρινά μέτρα είναι πολύ καλά, αλλά προκειμένου να βρούμε τη λύση για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας σε αυτή την ενεργειακή κρίση, πρέπει να βάλουμε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ντάβορ Φιλίποβιτς κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τι ζητά η Ελλάδα και ακόμα 14 χώρες

Δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας αλλά και της Ελλάδας, ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να καθοριστεί σε ένα επίπεδο που να είναι «αρκετά υψηλό και ευέλικτο ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να προσελκύει τους απαιτούμενους πόρους» ανέφεραν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία σε σημείωμα που εξηγεί την πρότασή τους, το οποίο είδε το Reuters την Πέμπτη.

Οι χώρες αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της Επιτροπής ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου θα απαιτούσε «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» για τη χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι τιμές της αγοράς παραβιάσουν το ανώτατο όριο της ΕΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten δήλωσε ότι θα απαιτηθούν μόνο 2 δισ. ευρώ (1,96 δισ. δολάρια), καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές υπάγονται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις ή φθάνουν μέσω αγωγών χωρίς εύκολους εναλλακτικούς αγοραστές.

Οι χώρες που διαφωνούν

Ωστόσο, η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και άλλες χώρες προειδοποιούν ότι τα πλατιά ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αφήσουν τις χώρες να αγωνίζονται να αγοράσουν φυσικό αέριο, εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αγοραστές στις ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές.

Ένας διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η ιδέα αυτή εγκυμονεί «κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού», καθώς η Ευρώπη οδεύει προς έναν χειμώνα με περιορισμένες ενεργειακές προμήθειες, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης αμφιβολίες και πρότεινε στην ΕΕ να προχωρήσει με στενότερα ανώτατα όρια τιμών, με στόχο μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο ή ειδικά το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρέπει να προσφέρουμε ένα ανώτατο όριο τιμών για όλο το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ Καντρί Σίμσον.

Τι θέλουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες πρότειναν αυτή την ιδέα νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά προσέκρουσε στην αντίσταση των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα κόβοντας το υπόλοιπο φυσικό αέριο που εξακολουθεί να τους στέλνει.

Με τη θέσπιση μέτρων σε επίπεδο ΕΕ οι Βρυξέλλες ελπίζουν να επικαλύψουν τις ανομοιογενείς εθνικές προσεγγίσεις των κυβερνήσεων για την ενεργειακή κρίση, οι οποίες έχουν δει τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ να ξεπερνούν κατά πολύ τις φτωχότερες στη διανομή μετρητών σε προβληματικές εταιρείες και καταναλωτές που παλεύουν με τους λογαριασμούς.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε την Πέμπτη μια δέσμη μέτρων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους, συμπεριλαμβανομένου ενός φρένου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes κάλεσε τις Βρυξέλλες να αλλάξουν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να σταματήσει ο "τρελός" αγώνας δαπανών μεταξύ των χωρών.

"Αυτό είναι το επόμενο σύνορο, να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και να σταματήσει αυτή η εσωτερική διαμάχη", δήλωσε ο Turmes.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ευρωπαϊκή Ένωσηφυσικό αέριοενέργειαακρίβειαηλεκτρικό ρεύμαμέτρα