Οικονομία|21.02.2019 10:07

Πολλά «λαβράκια» στα δίχτυα του ΣΔΟΕ (infographic)

Σπύρος Δημητρέλης

Δύο λογιστές δήλωναν εικονικές δωρεές προς το Δημόσιο εισπράττοντας επιστροφές φόρων, ξενοδοχεία λάμβαναν κοινοτικές επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό που δεν έκαναν, ενώ αθλητικό σωματείο έλαβε επιχορήγηση για να δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά δεν έβαλε ούτε τούβλο: πρόκειται για μερικές από τις υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής που ξετρύπωσε κατά τη διάρκεια του 2018 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες υποθέσεις που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ ήταν οι εξής:

  • Στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας για Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 322 επιχειρήσεις. Από τη συστηματική διερεύνηση και τη σύνθεση των αποτελεσμάτων αυτών αποκαλύφθηκε ένα πλαίσιο δράσης εμπλεκόμενων οντοτήτων, σε συνεργασία με ημεδαπές και αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες εντός και εκτός εθνικών συνόρων, οι οποίες πραγματοποιούσαν μεμονωμένες εικονικές συναλλαγές. Διαπιστώθηκε η λήψη -από τις εν λόγω επιχειρήσεις- πλήρως ή μερικώς εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αρχικής αξίας 13.200.000,00 ευρώ. Εστάλησαν ισάριθμα δελτία πληροφοριών στις αρμόδιες ΔΟΥ.
  • Ξενοδοχειακή μονάδα στη Δυτική Ελλάδα έλαβε επιδότηση πλέον του 1.200.000,00 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης. Ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή για ανάκτηση της επιδότησης. Επίσης διαπιστώθηκε η καταστρατήγηση των διατάξεων του κώδικα τελών χαρτοσήμου και συντάχθηκαν σχετικά δελτία προς την αρμόδια ΔΟΥ για απόδοση τελών χαρτοσήμου ποσού 7.295.725,82 ευρώ.
  • Ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Βορείου Αιγαίου έλαβε επιδότηση πλέον των 2.000.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης. Ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή για ανάκτηση της επιδότησης.
  • Ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί του Βορείου Αιγαίου έλαβε επιδότηση πλέον των 900.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. Διαπιστώθηκε η μη τήρηση των όρων της επιχορήγησης. Ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή για ανάκτηση της επιδότησης.
  • Αθλητικό ερασιτεχνικό σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα είχε επιχορηγηθεί στο παρελθόν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με ποσό πλέον των 500.000 ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει τις εγκαταστάσεις του. Από τον έλεγχο που διενήργησε η υπηρεσία προέκυψε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι επιχορηγούμενες εργασίες. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες.
  • Φυσικό πρόσωπο, σε συνεργασία μετραπεζικό υπάλληλο, εξαπάτησε επενδυτές -κυρίως σε νησί του Ιονίου- για τη δήθεν ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς διαπιστώθηκε ότι είχαν κατατεθεί ποσά πλέον των 2.000.000 ευρώ, ενώ δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν η αρμόδια ΔΟΥ και οι εισαγγελικές Αρχές.
  • Δύο λογιστές σε περιοχή της Αττικής εξαπάτησαν τις φορολογικές Αρχές μέσω της καταχώρισης ανύπαρκτων δωρεών -για τη μείωση του δημοσίου χρέουςσε φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων, προκειμένου να προβούν σε δόλια εκταμίευση επιστροφής φόρου εισοδήματος παρελθόντων ετών, ποσού που προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
  • Έγινε έλεγχος σε εταιρεία, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, χωρίς άδεια από την Επιτροπή, παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου σε ιδιώτες πελάτες, σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου. Η εν λόγω επιχείρηση είχε κάνει έναρξη ως διαφημιστική εταιρεία και εξέδιδε εικονικά φορολογικά στοιχεία για υποτιθέμενες διαφημιστικές υπηρεσίες. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις πλέον των 500.000 ευρώ και ενημερώθηκαν η αρμόδια ΔΟΥ και οι εισαγγελικές αρχές.
  • Διενεργήθηκε έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα για τοκογλυφία και παράνομες τραπεζικές συναλλαγές, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνολικού ποσού 9.231.729 ευρώ. Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας.
  • Πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε πρώην αιρετό πρόσωπο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηπειρο. Προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.198.432 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

φοροδιαφυγήαπάτεςφορολογική απάτηΣΔΟΕεπιδοτήσεις