Οικονομία | 22.02.2019 09:44

Τι προβλέπει ο νέος «νόµος Κατσέλη» για τα κόκκινα δάνεια

Newsroom

«Λευκός καπνός» βγήκε από το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς χθες το απόγευµα επήλθε τελική συµφωνία µεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τη διάδοχη κατάσταση του νόµου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό, χωρίς αλλαγές στην αρχική συµφωνία. Σήµερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη και µε εκπροσώπους των θεσµών, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κατάθεση και την ψήφιση του νέου σχεδίου από τη Βουλή.

Στις τρεισήµισι ώρες που κράτησε η χθεσινή συνάντηση υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ∆ηµήτρη Λιάκο, µε τους τραπεζίτες διευθετήθηκαν θέµατα τεχνικής φύσεως. ∆ιάρκεια ισχύος: Και συγκεκριµένα, η διάρκεια ισχύος του νέου πλαισίου. Συµφωνήθηκε ο νόµος να έχει ισχύ για έναν χρόνο, αρχής γενοµένης από την ηµεροµηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρµας, µέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήµατα.

Η πλατφόρµα θα είναι έτοιµη τον ερχόµενο Ιούνιο. Ωστόσο η ισχύς του νόµου θα είναι τριετής για τις ευπαθείς οµάδες, όπως είναι οι µακροχρόνια άνεργοι και οι ασθενείς. Η περιορισµένη χρονική διάρκεια του νόµου ζητήθηκε από τους τραπεζίτες, ώστε να µην υπάρξει ο «ηθικός κίνδυνος» δηµιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Ενώ τα εισοδηµατικά και περιουσιακά στοιχεία όσων δανειοληπτών ενταχθούν θα επανελέγχονται ανά τριετία, για να διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια.

Στα δικαστήρια: Για τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηµα υπαγωγής στον Ν. Κατσέλη και δεν έχουν πάρει δικάσιµο, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται µέσω της πλατφόρµας, ωστόσο τον τελικό λόγο αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιµος ή όχι (για τον νόµο Κατσέλη) θα τον έχει ο δικαστής. Η µετάβαση στο νέο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του Ν. Κατσέλη και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόµα είναι προαιρετική.

Η αρχική συµφωνία: Το σχέδιο λοιπόν «κλείδωσε» σύµφωνα µε την αρχική συµφωνία, δηλαδή: αντικειµενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ, συνολικό ύψος δανεισµού µε υποθήκη ή εγγύηση την πρώτη κατοικία µέχρι 130.000 ευρώ (στο ποσό συµπεριλαµβάνονται και οι λογιστικοποιηµένοι τόκοι), «κούρεµα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της εµπορικής αξίας του ακινήτου και εισοδηµατικά κριτήρια από 12.500 ευρώ για τον άγαµο µέχρι 36.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά.

Και όπως είναι γνωστό, στην πλατφόρµα µπορούν να υπαχθούν δάνεια που ήταν κόκκινα µέχρι τις 31/12/2018 (σε καθυστέρηση πάνω από 90 µέρες). Στη σύσκεψη έλαβαν µέρος οι CEO των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών κ. Φ. Καραβίας (Eurobank), X. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Π. Μυλωνάς (Εθνική) και ο επικεφαλής του NPL Forum της Ενωσης Τραπεζών, Θεόδωρος Καλαντώνης. Μάλιστα πριν µεταβούν στο Μέγαρο Μαξίµου συναντήθηκαν και είχαν µια µίνι σύσκεψη στο γραφείο του κ. Καραβία.

Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η αποτελεσµατικότητα του νέου πλαισίου θα κριθεί στην πράξη. Ο στόχος είναι τα δάνεια που θα ενταχθούν στον νέο νόµο να καταστούν στην πλειονότητά τους και πάλι ενήµερα µέσα από την επιµήκυνση της διάρκειας, το χαµηλό επιτόκιο, «κούρεµα» και επιδότηση της δόσης

κόκκινα δάνειαπρώτη κατοικίανόμος Κατσέλη