Οικονομία|24.11.2022 12:27

Ενεργειακή κρίση: Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Νέα πρόταση ζητούν οι «15» στις Βρυξέλλες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Έντονη αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αναμένεται στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Οι χώρες που αντιδρούν για το πλαφόν

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν συνιστά πλαφόν καθώς ούτως ή άλλως δεν θα γίνονταν συναλλαγές στα 275 ευρώ και ότι μία ρεαλιστική ανώτατη τιμή θα ήταν μεταξύ των 150 και των 200 ευρώ.

Η Ισπανία χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση της Κομισιόν καθώς η ενεργοποίησή του προβλέπεται με πολύ περιοριστικούς όρους, ώστε ακόμη και στην περίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών του Αυγούστου δεν θα ήταν δυνατή.

Και η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για ακραίες προϋποθέσεις.

«Αστείο» χαρακτήρισε η Πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε «μη ικανοποιητική» από τη Βελγίδα υπουργό Ενέργειας.

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε , πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου το πλαφόν

Στόχος του σημερινού συμβουλίου υπουργών Ενέργειας είναι μία πολιτική συμφωνία στο πακέτο προτάσεων της Κομισιόν, στις οποίες περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για κοινές αγορές αερίου, η ταχύτερη αδειοδότηση των ΑΠΕ και ο περιορισμός της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών.

Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας. «Απελευθερώσαμε κάποιες από τις πιο συναισθηματικές αντιδράσεις σήμερα και αυτός είναι ο λόγος που αναμένουμε οι συζητήσεις σήμερα να είναι μάλλον έντονες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών, Γιόζεφ Σικέλα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα συμφωνία για την πρόταση σχετικά με το πλαφόν. Θα γίνει σήμερα μία πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχισθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι χώρες που θέλουν ένα ισχυρότερο πλαφόν μπορεί να επιδιώξουν να μπλοκάρουν το συνολικό πακέτο των προτάσεων της Κομισιόν, αν δεν ικανοποιηθεί η θέση τους.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι οι χώρες – μέλη θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και ισχυρότερη αλληλεγγύη – οι συζητήσεις έως τώρα έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τα μέτρα αυτά. Μία πολιτική συμφωνία θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΚώστας ΣκρέκαςπλαφόνΕνεργειακή κρίσηΚομισιόνειδήσεις τώρα