Οικονομία|08.12.2022 17:51

Εορταστικό τραπέζι: Το φετινό ίσως και να είναι το ακριβότερο της 20ετίας - Αύξηση σε χοιρινό και γαλοπούλα

Newsroom

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές φέτος, αν έχουν σκοπό να κάνουν ένα μεγάλο τραπέζι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής: «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης.

Μάλιστα, εκτιμάται από τους κρεοπώλες πως τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι τα ακριβότερα της τελευταίας 20ετίας

Σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι οι τιμές στην γαλοπούλα και στο χοιρινό έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να ανέβουν κι άλλο, αν υπάρξει έλλειψη κρεάτων στην αγορά.

«Κινούμαστε μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε μακροχρόνιες συμφωνίες ούτε με τους παραγωγούς, ούτε με μεγαλέμπορους. Το χοιρινό τιμάται σήμερα στα 7 ευρώ το κιλό και η γαλοπούλα η ελληνική κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό. Οι εισαγόμενες κινούνται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Ντεληφιλιππίδης τόνισε ότι οι κρεοπώλες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ανέβουν οι τιμές ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και να μείνουν στο επίπεδο που είναι σήμερα.

«Ως επαγγελματίες θα παλέψουμε οι τιμές να μείνουν σταθερές στο επίπεδο που είναι σήμερα και παροτρύνουμε τα μέλη της Ένωσης να αφουγκραστούν την οικονομική αδυναμία του Έλληνα καταναλωτή και να συγκρατήσουν τις τιμές».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι τιμές είναι αυξημένες και στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), τους κουραμπιέδες (+52,2%), το μαρούλι (+46,2%), τα πορτοκάλια (+41,5%) και τη φέτα (+23,8%).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τιμέςειδήσεις τώραπροϊόνταεορταστικό τραπέζιχοιρινόγαλοπούλα