Οικονομία|20.12.2022 22:30

Φυσικό αέριο: Οι τιμές πέφτουν, αλλά το πλαφόν μπορεί να... αναιρεθεί - Πώς θα λειτουργεί ο τριπλός μηχανισμός αναστολής

Newsroom

Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πτωτικά και σήμερα, μετά τη συμφωνία που «κλείδωσε» τη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε μετά το άνοιγμα της αγοράς στα 101,6 ευρώ, ενώ νωρίτερα διαμορφωνόταν στα 102 ευρώ -κατά 6% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Μάλιστα, εάν το πλαφόν είχε θεσπιστεί από την αρχή της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights που επικαλείται το Bloomberg, θα είχε ενεργοποιηθεί για περισσότερες από 40 ημέρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το πλαφόν των 18 θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου και έχει σχεδιαστεί με στόχο να αποτρέπει ακραίες κινήσεις της αγοράς και θα παραμένει σε ισχύ για τουλάχιστον 20 ημέρες μετά την ενεργοποίησή του.

Για να γίνει η ενεργοποίηση, θα πρέπει αφενός η τιμή αναφοράς (σ.σ. για παράδοση μετά από έναν μήνα) στην αγορά TTF να είναι υψηλότερη από τα 180 ευρώ επί τρεις ημέρες και αφετέρου να υπερβαίνει στο ίδιο διάστημα κατά 35 ευρώ την τιμή για το LNG στις διεθνείς αγορές. H δεύτερη προϋπόθεση μπήκε για να διασφαλιστεί πως η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύει φορτία LNG και να δοθεί μία απάντηση στην ανησυχία που εκφράστηκε από χώρες όπως η Γερμανία.

Πώς θα λειτουργεί ο τριπλός μηχανισμός αναστολής

Η σχετική συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής του πλαφόν σε περίπτωση που υπάρξουν «δυσμενείς συνέπειες». Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών (ΕΣΜΑ) και Οργανισμός για τον Συντονισμό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθούν σε συνεχή βάση και θα εξετάζουν τη λειτουργία του μηχανισμού από την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα, όταν θα ισχύσει η οδηγία αναφορικά με το πλαφόν.

Οποιαδήποτε στιγμή, όταν υπάρξουν κίνδυνοι για:

  • την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών,
  • τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,
  • τις ενδοκοινοτικές ροές φυσικού αερίου και
  • αύξησης της ζήτησης αερίου,

η Κομισιόν θα μπορεί να υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση για την αναστολή του πλαφόν.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός θα αναστέλλεται σε περίπτωση που:

  • η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,
  • οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή
  • ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν τον Φεβρουάριο, τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, συμπληρώνοντας πως το πλαφόν μπορεί να μην εφαρμοσθεί «αν οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη».

Επιφυλάξεις από τη Γερμανία - Η κρίση θα συνεχιστεί έως το 2023

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σχετικά, είπε: «Έχουμε μία μακρά φάση παρατήρησης, έως τον Φεβρουάριο… Αν τα αποτελέσματα της αγοράς και των χρηματοπιστωτικών θεσμών είναι τέτοια ώστε ο μηχανισμός να είναι καταδικασμένος να αποτύχει, θα πρέπει να διορθωθεί πάλι».

«Αν ενεργοποιηθεί το πλαφόν, οι συμφωνίες θα γίνονται εξωχρηματιστηριακά και η ρευστότητα στις βασικές αγορές θα μειωθεί γρήγορα», πρόσθεσε ο Τζόναθαν Στερν, ερευνητικός εταίρος του Oxford Institute for Energy Studies.

Η διάταξη για το πλαφόν θα παραμείνει σε ισχύ το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη θα επιχειρεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της με τις ροές από τη Ρωσία να είναι πολύ χαμηλές. Ο λογαριασμός για την Ευρώπη από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει φθάσει το 1 τρισ. ευρώ. Η ΕΕ αναμένει ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023, με τον αντίκτυπο των σταθερά υψηλών τιμών να συνεχίσει να προκαλεί πόνο στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.

Υπογραμμίζεται πως το πλαφόν δεν θα επεκταθεί επί του παρόντος σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μετακινηθούν περισσότερες συναλλαγές μακριά από τα χρηματιστήρια και σε λιγότερο διαφανείς αγορές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΡωσίαειδήσεις τώραπλαφόνφυσικό αέριο