Οικονομία|09.01.2023 21:19

Κατώτατος μισθός: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την αναπροσαρμογή - Ακόμα και στο 30% οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Newsroom

Ο πληθωρισμός που επιμένει φαίνεται να σπρώχνει τον κατώτατο μισθό σε μεγαλύτερη αύξηση, όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα και από τους Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η διάταξη του νέου χρονοδιαγράμματος για την αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή. Η διάταξη που έρχεται στη Βουλή κλειδώνει και την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, για τον οποίο τα βασικά σενάρια είναι δύο:

Το πρώτο είναι η αύξηση να είναι της τάξης του 7,75%, δηλαδή στο επίπεδο της αύξησης των συντάξεων, την οποία οι συνταξιούχοι θα δουν ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου. Μιλάμε για μία αύξηση της τάξης των 55 ευρώ, η οποία και θα φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 770 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι η αύξηση να είναι της τάξης του 10% και, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο 9,9%, ποσοστό αντίστοιχο του πληθωρισμού για το 2022.

Άρα, με αυτή την αύξηση θα καλυφθεί το κόστος από τον πληθωρισμό ενώ, με αυτό το σενάριο, μιλάμε για μία αύξηση 70,5 ευρώ, που σημαίνει ότι, από 1ης Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 785 ευρώ.

ΕΚΤ: Η ακρίβεια «καταπίνει» τις αυξήσεις στους μισθούς

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αυξήσεις των μισθών και το πώς αυτές συνδέονται και με τον πληθωρισμό και με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, λοιπόν, παρά τις αυξήσεις, η πραγματική αξία των μισθών βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας. Δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η αγοραστική δύναμη των μισθών είναι 3,6% κάτω, παρότι οι μισθοί καθαυτοί, συγκριτικά με το 2019, έχουν αυξηθεί ονομαστικά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός τρέχει πιο γρήγορα από τις αυξήσεις των μισθών, οπότε θα πρέπει οι αυξήσεις να τον φτάσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ αυτό δεν θα συμβεί. Πιθανότερο σενάριο είναι η πραγματική αξία των μισθών να πέσει ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό και τα επόμενα τρίμηνα αναμένονται πολύ σημαντικές ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες και θα πυροδοτήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.  

Αντιμέτωποι με νέο κύκλο ανατιμήσεων οι πολίτες – Έως 30% οι αυξήσεις στα προϊόντα

Νέα φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών βάζουν οι νέες αυξήσεις που περνούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά, με την ένωση εργαζομένων καταναλωτών, από 1η Ιανουαρίου το χαρτί υγείας αυξήθηκε από 3,49 στα 4,89 ευρώ, το γιαούρτι από 2,70 στα 3,67 ευρώ και οι φρυγανιές από 1,59 στο 1,94 ευρώ, ενώ τα απορρυπαντικά και μαλακτικά πλυντηρίου αυξήθηκαν κατά 19%. «Οι αυξήσεων των προϊόντων διατροφής και πρώτης ανάγκης από 7 έως 30% και αυτό με το ξεκίνημα του 2023», δήλωσε o πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραφτόπουλος.

Σύμφωνα με την ένωση εργαζομένων καταναλωτών καπέλο έχει μπει και στα προϊόντα του καλαθιού, με το γάλα να έχει σκαρφαλώσει κατά 21%, τη φέτα κατά 15% και τον ελληνικό καφέ κατά 47%. Την ίδια στιγμή, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «οι ανατιμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, σε διάφορα προϊόντα. Γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%». Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινά η εκπτωτική χειμερινή περίοδος. Με προσφορές ακόμα και 80% οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πληθωρισμόςαύξηση κατώτατου μισθούευρωπαϊκή κεντρική τράπεζαειδήσεις τώραακρίβειαυπουργείο Εργασίας