Αρνητική η Κομισιόν για 120 δόσεις και μείωση αφορολόγητου
Μαρία ΨαράΤελεσίγραφα και ενστάσεις σε εννέα «µέτωπα», µε σηµαντικότερα «αγκάθια» στον δρόµο για την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια σε συνδυασµό µε τον νέο νόµο Κατσέλη και τον κοµψά διατυπωµένο «πάγο» στις ρυθµίσεις για χρέη σε ασφαλιστικά Ταµεία και Εφορία σε έως 120 δόσεις, ήλθαν χθες από την Κοµισιόν µέσω της δεύτερης έκθεσής της για τη µεταµνηµονιακή εποπτεία.
Στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες το ζήτηµα του διάδοχου νόµου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που σχετίζεται άµεσα µε τα κόκκινα δάνεια και η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ χαρακτηρίζονται ως τα βασικά θέµατα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε «κίτρινη κάρτα» στην Αθήνα, η οποία εµφανίζεται να µην έχει ολοκληρώσει έξι από τις δεκαέξι δεσµεύσεις που έχει αναλάβει. Πέρα από το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις ενστάσεις επί του προτεινόµενου σχεδίου που είχε στα χέρια της η Κοµισιόν όταν συντασσόταν η έκθεση, σε συνδυασµό µε την ευρύτερη ανησυχία για τη δυναµική µείωσης των κόκκινων δανείων, η Κοµισιόν «φωτογράφισε» χθες «πάγο» «στο άµεσο µέλλον» για τις ρυθµίσεις χρεών προς την Εφορία και τα Ταµεία.
Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά στην αποτυχηµένη διαδικασία δηµοπρασίας λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ, ενώ εγείρει προβληµατισµό για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τρίτους, τα δηµοσιονοµικά ρίσκα που απορρέουν και από τις εκκρεµείς δικαστικές αποφάσεις, την πορεία στελέχωσης και ενδυνάµωσης της ΑΑ∆Ε, ενώ παράλληλα ασκεί ήπια κριτική στο θέµα του κατώτατου µισθού και του ΦΠΑ στα νησιά. Αν και η έκθεση αποπνέει αυστηρότητα, είναι γραµµένη µε πολύ ισορροπηµένο τρόπο. Η Κοµισιόν επισηµαίνει τις αδυναµίες, αλλά και τα θετικά της ελληνικής οικονοµίας, όπως η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος του 3,5% για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ανάπτυξη 2,2%-2,3% για το 2019 και το 2020, αλλά και το ότι το ιδιωτικό χρέος µειώνεται.
Η έκθεση επισηµαίνει τις αδυναµίες αλλά και τα θετικά της ελληνικής οικονοµίας, όπως το πρωτογενές πλεόνασµα 3,5%
Ωστόσο, αναλύει τις ανησυχίες της για τη µεγάλη αύξηση του κατώτατου µισθού, σηµειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσµευτεί να µη φέρουν στο άµεσο µέλλον κάποια ρύθµιση για οφειλές προς Εφορίες και ασφαλιστικά Ταµεία, τάσσεται υπέρ της µείωσης του αφορολόγητου το 2020, για τη µείωση των συντελεστών στην εργασία και τις επιχειρήσεις και επισηµαίνει τον κίνδυνο που µπορεί να κρύβει η επιστροφή των αναδροµικών και των δώρων του ∆ηµοσίου.
Επί της ουσίας, η τελική απόφαση για την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανήκει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Μέχρι τότε, οι... µηχανές θα δουλεύουν στο φουλ, προκειµένου να προχωρήσουν οι µεταρρυθµίσεις. Η Ελλάδα ναι µεν δεν έχει ανάγκη οικονοµικής ρευστότητας, συνεπώς µπορεί να... καθυστερήσει έναν µήνα, ωστόσο η εκταµίευση της δόσης κρίνεται σηµαντική για το µήνυµα που θα σταλεί στις αγορές.
«Αυτά θα πω στον Τσίπρα»
Μέσα σε αυτό το κλίµα φτάνει σήµερα στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε σεµινάριο δηµοσιογράφων, ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων τόνισε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» και πως έχει επιτευχθεί πρόοδος. «Θέλουµε να παρέχουµε προστασία πολύ στοχευµένα. Ο νέος νόµος δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση µε το υγιές κοµµάτι του δηµόσιου τοµέα. Υπάρχει ανησυχία: το µέτρο πρέπει να είναι προσωρινό, στοχευµένο, να ρυθµιστεί άµεσα και να ενισχύει την κουλτούρα πληρωµών. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω αυτή την ανησυχία στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, που θα συναντήσω στην Αθήνα, ότι αυτό είναι το βασικότερο θέµα για να υπάρξει η εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ».
Νόµος Κατσέλη
Βασική ανησυχία της Κοµισιόν είναι ότι η ελληνική πρόταση δεν αποτρέπει τους κακοπληρωτές και δεν µειώνει τα κόκκινα δάνεια. «Πραγµατοποιούνται ακόµη συζητήσεις σχετικά µε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο σύστηµα προστασίας των πρωτοβάθµιων κατοικιών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις σηµερινές προστασίες στο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη (που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου 2019). Τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα µοιράστηκαν τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες τους. Υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτοµερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστηµα είναι πραγµατικά προσωρινό, µε σωστό στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και δεν ενθαρρύνει τις στρατηγικές αθετήσεις» τονίζεται. «Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στον ισολογισµό των τραπεζών και για τον ποσοτικό προσδιορισµό των δηµοσιονοµικών επιπτώσεων».
Ανησυχία της Κοµισιόν είναι ότι η ελληνική πρόταση δεν αποτρέπει τους κακοπληρωτές και δεν µειώνει τα κόκκινα δάνεια
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Βάλντις Ντοµπρόβσκις, δήλωσε πως «η Ελλάδα ναι µεν έχει κάνει µεταρρυθµίσεις, αλλά υπάρχουν σηµεία της νοµοθεσίας που πρέπει να εξεταστούν εκ νέου έτσι ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο πληρωµής αλλά και να µην προστατεύονται στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Κόκκινα δάνεια
Αµεσα συνδεδεµένο µε το θέµα αυτό είναι και τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια. «Πρέπει να αντιµετωπιστούν οι ελλείψεις των νοµικών πλαισίων που σχετίζονται µε την επίλυση των κόκκινων δανείων» επισηµαίνεται στην έκθεση. «Το σχέδιο δράσης για τη µείωση του αριθµού των εκκρεµών υποθέσεων βάσει του νόµου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών θα πρέπει να καθορίσει επαρκώς τον τρόπο µε τον οποίο θα µπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των συσσωρευµένων περιπτώσεων έως το 2021 και τον τρόπο µε τον οποίο το νέο σχέδιο για την προστασία των πρωτογενών κατοικιών θα επηρεάσει την πρόοδο. Θα πρέπει να αντιµετωπιστούν τα εµπόδια στην επιτυχή διεξαγωγή ηλεκτρονικών δηµοπρασιών».
Λιγνιτικές µονάδες
Το δεύτερο βασικό «καµπανάκι» αφορά στην αποτυχηµένη διαδικασία δηµοπρασίας των λιγνιτικών µονάδων. Οι συζητήσεις µεταξύ των ελληνικών Αρχών, της ∆ΕΗ και της Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση αποδεκτού τρόπου αντιµετώπισης της αντιµονοπωλιακής υπόθεσης, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της νοµοθεσίας της ΕΕ. Θετικές, ωστόσο, κρίνονται οι εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου, µε την αναδιάρθρωση της ∆ηµόσιας Εταιρείας Αερίου της Ελλάδας (∆ΕΠΑ).
Τα πλεονάσµατα
Ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων ο Πιερ Μοσκοβισί. Σε ερώτηση για το αν µια επαναδιαπραγµάτευση για µείωσή τους µπορεί να γίνει, ο επίτροπος δήλωσε ότι «οι δεσµεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές» και πως αυτό «δεν τίθεται σε συζήτηση». «Χαιρόµαστε που το πλεόνασµα που συµφωνήθηκε έγινε σεβαστό. Αυτό επέτρεψε τη µη περικοπή των συντάξεων. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιτευχθεί εύρωστη οικονοµία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και περαιτέρω κοινωνικά µέτρα» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
- Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
- Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
- Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο