Οικονομία|07.02.2023 12:31

Γιατί δεν μπορεί ο κόσμος να αποχωριστεί τα μετρητά; Η εκτίμηση της ΕΚΤ

Newsroom

Σενάρια για νέα και ασφαλέστερα τραπεζογραμμάτια, εξέλιξη των τραπεζικών πληρωμών και ψηφιακό ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει διαθέσιμες όλες τις μορφές πληρωμών, δηλαδή και τα μετρητά.

Σε μια εποχή που οικονομίες της Ευρώπης κινούνται στην κατεύθυνση περιορισμού χρήσης των μετρητών κυρίως σε χώρες  με μεγάλη φοροδιαφυγή, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει  ότι θα διατηρήσει μετρητά σε ευρώ και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι είναι διαθέσιμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αντοχή των τραπεζογραμματίων στην παραχάραξη.

«Ένα υγιές σύστημα πληρωμών εγγυάται την πρόσβαση σε διαφορετικές επιλογές πληρωμής καθώς και την ελευθερία επιλογής» υπογραμμίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο blog της ΕΚΤ.

Τα μετρητά είναι βασιλιάς

Τα  μετρητά παραμένουν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής και περισσότερες από τις μισές καθημερινές συναλλαγές σε καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ. γίνονται με νομίσματα και τραπεζογραμμάτια, αναφέρει η imerisia.gr

«Πολλές γλώσσες στην Ευρώπη έχουν εκφράσεις όπως «τα μετρητά είναι βασιλιάς και η έρευνά μας δείχνει ότι το 60% των πολιτών θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά» σημειώνεται στο άρθρο.

Έρευνα της EKT δείχνει ότι τα μετρητά παραμένουν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο πληρωμής και παρά την αύξηση των ψηφιακών πληρωμών - η πανδημία συνετέλεσε ώστε να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές - η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να θέλει μετρητά στην τσέπη. Η  έρευνα έδειξε ότι το 60% των πολιτών θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά.

«Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τη δυνατότητα επιλογής όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής. Η απόφασή τους μπορεί στη συνέχεια να εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση ή την αγορά.»

Οι μισές συναλλαγές με μετρητά

Στις  μισές και πλέον καθημερινές συναλλαγές σε καταστήματα, εστιατόρια κ.α. οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά, αν και η χρήση τους στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί.

Ειδικότερα, το 2016 και το 2019 , το 79% και το 72% του συνόλου των συναλλαγών ήταν σε μετρητά και το 2022 το ποσοστό υποχώρησε στο 59%.

Αν και ο λόγος αυτής της αλλαγής δεν μπορεί να προσδιοριστεί κατηγορηματικά, φαίνεται ότι οι συμπεριφορές κατανάλωσης και πληρωμής  κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν τους περιορισμούς που τις προκάλεσαν.

Το 55% των καταναλωτών στην ευρωζώνη προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα ή με άλλα μέσα πληρωμής χωρίς μετρητά, κυρίως λόγω ευκολίας, ωστόσο το 22% προτιμά τα μετρητά καθώς επιθυμούν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στην καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Αν και οι περισσότερες πληρωμές εξακολουθούσαν να γίνονται σε μετρητά, το 55% των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ προτιμούν να πληρώνουν με κάρτα ή άλλα μέσα πληρωμής χωρίς μετρητά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευκολία των πληρωμών χωρίς μετρητά

Ωστόσο, τα μετρητά είναι το προτιμώμενο μέσο πληρωμής για το 22% των ερωτηθέντων που επιθυμούν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα στην καταναλωτική τους συμπεριφορά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

χρήματαπληρωμήευρωπαϊκή κεντρική τράπεζαμετρητάειδήσεις τώρα