Οικονομία | 03.11.2018 18:12

Τι θα ισχύσει με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Newsroom

Ενώ χιλιάδες αιτήσεις υποβάλλονται σε µια προσπάθεια να επιστραφούν ποσά που χάθηκαν από την κατάργηση των δώρων και από τις µειώσεις του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, πολλή συζήτηση γίνεται για το τι θα ισχύσει τελικά ως προς την καταβολή ή μη των αναδρομικών, έπειτα από την απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου που δικαιώνει δύο συνταξιούχους οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

Οι διεκδικήσεις πατούν πάνω σε αποφάσεις - σταθµούς του ΣτΕ το 2015, οι οποίες έκριναν αντισυνταγµατικές τις µειώσεις των νόµων 4041 και 4093 του 2012. Πάνω στις αποφάσεις αυτές «χτίστηκε» εν πολλοίς η αρχιτεκτονική του επανυπολογισµού του νόµου Κατρούγκαλου για όλες τις συντάξεις. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα, τονίζοντας τα εξής: «Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του». 

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις επιστημόνων για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού στην περίπτωση επιστροφών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «οποιαδήποτε εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους είναι έωλη» .

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. «Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Όπως εξηγεί, το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Συμβούλιο της Επικρατείαςσυνταξιούχοιαναδρομικά