Οικονομία|16.03.2023 07:15

Το παρασκήνιο της παρέμβασης των Ελβετικών Αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse - Πώς έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Newsroom

Συναγερμό σήμαναν την Τετάρτη στις παγκόσμιες αγορές οι ραγδαίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της Credit Suisse, η οποία προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ζητώντας μια δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την βουτιά της μετοχής της και το κραχ που έθεσε σε ετοιμότητα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Ρυθμιστική Αρχή των ελβετικών Τραπεζών προχώρησαν σε μια πυροσβεστική παρέμβαση, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της τράπεζας, μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση τους και όπως μετέδωσε το imerisia.gr, η κίνηση έχει διπλή στόχευση, δηλαδή αφενός να καθησυχάσουν τις αγορές για την επαρκή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα της Credit Suisse και αφετέρου να ξεκαθαρίσουν πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» και θα παράσχει ρευστότητα αν κι εφόσον χρειαστεί στην Credit Suisse για να διασφαλίσει την σταθερότητα της 2ης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.

Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». 

Όσα είχαν προηγηθεί

Η απόφαση για επέμβαση έγινε μετά από το sell off στην μετοχή της ελβετικής τράπεζας, που θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξαιτίας και των απωλειών που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.

Την Τετάρτη, ειδικότερα, η μετοχή της τράπεζας σημείωσε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας απώλειες 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.
Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

παγκόσμια τράπεζαΕλβετίαCredit Suisseχρηματιστήριομετοχέςειδήσεις τώρα