Οικονομία|16.03.2023 16:50

Επιμένει στη στάση της η ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων παρά το παγκόσμιο σοκ - Τι πυροδότησε την τελευταία κατρακύλα στις μετοχές της Credit Suisse

Newsroom

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προϊδεάσει, αψηφώντας το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις εκκλήσεις των επενδυτών να περιορίσει την σκληρή πολιτική της τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί το κλίμα.

Όπως γράφει η DW, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις Η.Π.Α., η μετοχή της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse ακολούθησε κατακόρυφη πτώση, χάνοντας περίπου 30% της αξίας της σε διάστημα ωρών. «Τα ηγετικά στελέχη και οι προϊστάμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά την αναταραχή γύρω από την Silicon Valley Bank, οι πολιτικοί και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές επαναλάμβαναν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και πως οι μεγάλες τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές. Όμως η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει ακόμη, όπως έδειξε η πτώση της μετοχής της Credit Suisse. Αυτή τη φορά, μια μεγάλη τράπεζα κινδυνεύει πολύ και η οποία μάλιστα, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας, θεωρούνταν επαρκώς προστατευμένη». Η F.A.Z. εκτιμά ακόμη πως «εάν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία».

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει πως «η κρίση της τράπεζας αποτελεί ειδική περίπτωση, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο απειλητική. Όταν ο επικεφαλής μιας μεγάλης τράπεζας πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις για την οικονομική της σταθερότητα, όπως έκανε ο Ούλριχ Κέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, συνήθως σημαίνει πως τα νέα είναι άσχημα. […] Ο Κέρνερ δήλωσε επίσης ότι η υπόθεση της Credit Suisse δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία συγκλονίζει τις αγορές σε όλο τον κόσμο εδώ και μια εβδομάδα. Και έχει δίκιο, όμως δυστυχώς δεν ωφελεί σε κάτι αυτό. Η κρίση της Credit Suisse είναι “homemade” και επίσης μια μεμονωμένη περίπτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο που οφείλεται σε ένα τοξικό μείγμα χρόνιων αδυναμιών ελέγχου, πρόχειρης διαχείρισης κινδύνων και λανθασμένης στρατηγικής. Όμως αυτό δεν καθιστά την υπόθεση λιγότερο επικίνδυνη».

Τέλος, η HB τονίζει επιπλέον πως μετά τις εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank, οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνονται και η δυσπιστία προς τους θεσμούς επιστρέφει. «Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Credit Suisse. Ο Αμάρ Αλ Κουντάιρι, πρόεδρος της Saudi National Bank, "ευθύνεται" για την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αφ’ ότου δήλωσε ότι η τράπεζά του, ως βασικός μέτοχος δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ακόμη και αν το ήθελε, διότι ρυθμιστικοί λόγοι την εμπόδιζαν να το πράξει. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης αναφέρθηκε έτσι απλώς σε κάτι που είναι γεγονός. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει τη δραματική αντίδραση των επενδυτών, με την εξέλιξη της υπόθεσης να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Credit Suisse».

Συνεδριάζει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας θα πραγματοποιήσει σήμερα ειδική συνεδρίαση για την Credit.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν θα ληφθούν αποφάσεις, διευκρινίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εκτιμά ωστόσο πως είναι επείγον να συνεδριάσει υπό το φως των κλυδωνισμών και των αμφιβολιών που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ομοσπονδιακή καγκελαρία δεν έκανε προσώρας κάποιο σχόλιο.

Οι επενδυτές συνέβαλαν στην εκτόξευση της μετοχής της Credit Suisse σήμερα έπειτα από το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων που έριξε η ελβετική κεντρική τράπεζα στον τραπεζικό κολοσσό προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Η μετοχή της Credit Suisse αυξήθηκε κατά 22% στο τέλος του πρωινού σε ένα ισχυρό όγκο συναλλαγών.

Χθες η μετοχή είχε τη χειρότερη συνεδρία στην ιστορία της έπειτα από την κίνηση πανικού που ακολούθησε δηλώσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,55 ελβετικού φράγκου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπαγκόσμια τράπεζατράπεζαΕλβετίαCredit Suisse