Οικονομία|19.03.2023 20:43

Credit Suisse: Επίσημη η συμφωνία εξαγοράς από την UBS

Newsroom

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εξαγοράστηκε και επίσημα από την UBS, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

«Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Νωρίτερα αρνήθηκε προσφορά 1 δισ.

Όπως μετέδωσαν νωρίτερα οι Financial Times, η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Νωρίτερα την Κυριακή η ελβετική τράπεζα αρνήθηκε την προσφορά του 1 δισ. δολαρίων και αμέσως υπήρχαν αναφορές ακόμα και για σκέψεις κρατικοποίησης της από την Ελβετία.

Ωστόσο, όπως γράφουν FT κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί να συμβεί καθώς, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, η εξαγορά της τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, πραγματοποιήθηκε στην διπλάσια τιμή.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να τιμολογηθεί αναλογικά με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, δήλωσαν τρία άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης στους FT.

Η UBS θα πληρώσει πλέον περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή πληρώνοντας με δικές της μετοχές. Η τιμή παραμένει πολύ χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές με γνώση της συμφωνίας. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει ρευστότητα ύψους 100 δισ. δολαρίων στη UBS στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Απέρριψε την προηγούμενη προσφορά

Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισεκ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατράπεζαΕλβετίαCredit Suisse