Εως τον Μάιο η ρύθµιση για τις συντάξεις χηρείας
Γιάννης ΦώσκολοςΟριστικά καταργείται η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισµένων, των συνταξιούχων και των µελών της οικογένειάς τους µε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία αναιρείται και η «φραγή» στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών ∆ηλώσεων για διαστήµατα µισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόµενες ασφαλιστικές εισφορές. Την τροπολογία κατέθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος µιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Ειδικής ∆ιαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του Συστήµατος Κοινωνικής Ασφάλισης:
- ∆ιευκρίνισε πως το σχέδιο µε τη ρύθµιση χρεών προς τα Ταµεία θα έρθει σύντοµα προς νοµοθέτηση στη Βουλή. «∆εν δηµιουργεί κενά και δεν δηµιουργεί προβλήµατα η ρύθµιση των οφειλών που θα κάνουµε και όλο αυτό έχει αρκετή δουλειά για να ολοκληρωθεί» σηµείωσε ο κ. Πετρόπουλος, εξηγώντας πως τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται στο στάδιο των σχετικών νοµοθετικών επεξεργασιών.
- Επανέλαβε για τις συντάξεις χηρείας πως πριν συµπληρωθεί τριετία από την ισχύ του νέου νόµου (Μάιος 2019), η κυβέρνηση θα λάβει µέτρα ώστε να µην ισχύσει η κατάργηση ή η αναστολή της καταβολής των συντάξεων για ηλικίες µέχρι 55 ετών. Υπενθυµίζεται πως όσες χήρες ήταν 52-55 ετών τη στιγµή του θανάτου, λαµβάνουν τη σύνταξη για µία τριετία και ακολούθως η καταβολή της αναστέλλεται για να επαναχορηγηθεί στα 67. Αντίστοιχα όσες ήταν κάτω των 52 ετών στη στιγµή του θανάτου λαµβάνουν τη σύνταξη χηρείας για µία τριετία και ακολούθως τη χάνουν διά παντός. Οι πρώτες αναστολές ή περικοπές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019, όταν και συµπληρώνονται τρία χρόνια από τον νόµο Κατρούγκαλου.
- Οσον αφορά τους «εγκλωβισµένους» οφειλέτες που δεν µπορούν να λάβουν σύνταξη (ισχύουν όρια οφειλών 4.000 ευρώ για τους αγρότες, 15.000 για επιστήµονες και 20.000 για ελεύθερους επαγγελµατίες) διευκρίνισε πως µέσω της νέας ρύθµισης -που θα προβλέπει επανυπολογισµό των χρεών και διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων- θα πέσει σηµαντικά το ύψος των οφειλών ώστε να µπορούν να συνταξιοδοτηθούν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι που οφείλουν και το υπόλοιπο της οφειλής τους να εξοφλείται σε δόσεις από τη σύνταξή τους.
Εκανε λόγο για ενίσχυση προσωπικού των ασφαλιστικών ταµείων µέσω ΟΑΕ∆ και στη συνέχεια µέσω ΑΣΕΠ για έκδοση εκκρεµών συντάξεων. Στο µεταξύ, µε την τροπολογία που κατατέθηκε χθες καταργείται πλέον οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας, καθώς πλέον έχει θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστηµα συνταγογράφησης και καταχώρισης των δεδοµένων υγείας στον Ατοµικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Η πιστοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας και η κάλυψη παροχών σε είδος και σε χρήµα θα γίνεται µε τον ΑΜΚΑ, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωµένοι να έχουν µαζί τους την αστυνοµική ταυτότητα προκειµένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Αναποτελεσµατικό µέτρο
Με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη µε την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήµατα µισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόµενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως και ότι η υποβολή ΑΠΔ επόµενων, µετά τη βεβαίωση οφειλής, µισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή µέσω ∆ιαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να µην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθµισης. Πρόκειται για ένα µέτρο που θεσµοθετήθηκε τη µνηµονιακή περίοδο ως έξτρα πίεση προς τους «µπαταχτσήδες» εργοδότες, µε σκοπό να πληρώσουν ή να ρυθµίσουν. Κατά το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, το µέτρο της αναστολής της υποβολής των ΑΠΔ αποδείχθηκε στην πράξη µη αποτελεσµατικό ως µέτρο πίεσης σε βάρος ασυνεπών εργοδοτών, µε αποτέλεσµα να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώµατα των εργαζοµένων. Το εν λόγω πρόβληµα αποκαθίσταται, καθώς πλέον θα απεικονίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και των εν λόγω εργαζοµένων.
Η κρίσιμη τριετία
Οι πρώτες αναστολές ή περικοπές των συντάξεων χηρείας πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019, όταν και συµπληρώνονται τρία χρόνια από τον νόµο Κατρούγκαλου. Προφανώς γι’ αυτό ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για λήψη µέτρων πριν συµπληρωθεί η κρίσιµη τριετία.