Οικονομία|25.04.2023 07:05

Με πολλές προσδοκίες επιστρέφει η τουριστική σεζόν: Από πού αναμένονται οι περισσότεροι ταξιδιώτες - Ποιο το «αγκάθι» στον κλάδο

Newsroom

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδος, με τις αφίξεις να έχουν ξεπεράσει αυτές που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο δίμηνο του 2023 ήρθαν στη χώρα μας 1,2 εκ. τουρίστες με τα έσοδα να ξεπερνούν τα αντίστοιχα του 2022 κατά 76,4%.

«Από τις αρχές του χρόνου είμαστε περίπου 5% πάνω στους διεθνείς επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αθήνας» τόνισε, μιλώντας στην κάμερα του OPEN o Γιάννης Παράσχης, διεθύνων σύμβουλος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει ενισχυθεί από τις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου.

Μέχρι και την Πρωτομαγιά θα έχουν ανοίξει όλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οι πληρότητες είναι σε υψηλά επίπεδα.

«Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς υπάρχει μία κινητικότητα. Οι αφίξεις έρχονται από την Ευρώπη, η πληρότητα κινείται πάνω από 80% για τον Μάιο τα ξενοδοχεία θα έχουν ανοίξει όλα», ανέφερε ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος ξενοδόχων Σαντορίνης.

Αγκάθι πάντως για τον τουρισμό παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων Σαντορίνης, 20 -30% των θέσεων δεν έχει καλυφθεί ακόμα.

Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί η αλόγιστη επέκταση του Airbnb στην Αθήνα, που ασκεί πίεση στους μόνιμους κατοίκους.  «Έχουμε ζητήσει – ένα – όπως οι πιο πολλές πόλεις του κόσμου, το Airbnb να ρυθμίζεται με πλαίσιο δημοτικό, -δύο- να είναι ένα δυναμικό εργαλείο που να το βλέπουμε ανά περιοχές», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνικός τουρισμόςτουρισμόςπληρότητααφίξειςAirbnbειδήσεις τώρα