Η Ελλάδα διεκδικεί άλλα 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Σήμερα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope για την επενδυτική βαθμίδα
NewsroomΕπιπλέον 5 δισ. ευρώ διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερα χαμηλότοκα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις. Το σχετικό κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση. Εντός της ημέρας αναμένεται μάλιστα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings.
Στόχος της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη, το γνωστό «Ελλάδα 2. 0» είναι να πέσει ρευστότητα στην αγορά. Ρευστότητα βέβαια στοχευμένη σε δράσεις που θα συμφωνήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ρευστότητα η οποία θα είναι φθηνή. Θα είναι δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αναθεώρηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι μπαίνει ένα ειδικό κεφάλαιο REpowerEU, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. εκ των οποίων τα 795, δηλαδή ουσιαστικά τα μισά χρήματα θα έρθουν από τον μηχανισμό. Όπως το λέει και η λέξη, το Repower δηλαδή, είναι επενδύσεις οι οποίες είναι στον τομέα της ενέργειας και είναι στοχευμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και στην ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών των ΑΠΕ, με έμφαση στην παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά μαζί με μπαταρίες για να μπορεί να γίνει αποθήκευση της ενέργειας και τέλος επέκταση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες από όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.
Στη δεύτερη κατεύθυνση της αναθεώρησης του Ελλάδα 2 0, η οποία αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης. Εδώ, αν και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 12,7 δισ. η ελληνική πρόταση είναι να ζητήσουμε επιπλέον δάνεια 5 δισ., δηλαδή να ανέβουν να ανέβουμε κοντά στα 17,7 δισ. Τα επιπλέον δάνεια, αυτό το οποίο δηλαδή θα γράψουμε στην αναθεωρημένη πρόταση, είναι για τους εξής τομείς. Για να χρηματοδοτηθούν δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Η ελληνική πρόταση υπόκειται σε αναθεώρηση, αυτό τουλάχιστον λέει η ελληνική πλευρά, διότι έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι και κυρίως βέβαια και το ενεργειακό κόστος αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια που έχουν ανέβει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όλα αυτά θα προσμετρηθούν προκειμένου να πάρουμε, όπως ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το απόγευμα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings
Ο γερμανικός οίκος Scope φιλοδοξεί να γίνει ίσως ο πιο σημαντικός ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης αυτή τη στιγμή. Βέβαια, δεν είναι μέσα στη λίστα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου είναι οι γνωστοί τέσσερις μεγάλοι οίκοι Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s και DBRS οι οποίοι θα μας αξιολογήσουν από τον Σεπτέμβρη και μετά.
Κάποια στιγμή το απόγευμα ή μέχρι αργά το βράδυ, αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Scope που παρά το γεγονός ότι δεν τον αναγνωρίζει η Φρανκφούρτη είναι σημαντική διότι αν έρθει και επαναλάβει αυτό το οποίο έκανε ο ιαπωνικός οίκος στις αρχές της εβδομάδας, τότε θα έχουμε δύο οίκους που θα μας έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Ο ιαπωνικός οίκος R& I έβαλε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα την προηγούμενη Δευτέρα κι αν το κάνει απόψε και ο οίκος Scope θα είναι μία αναβάθμιση του κλίματος που έτσι και αλλιώς είναι θετικό. Και όλα αυτά με στόχο στις τέσσερις αξιολογήσεις που θα γίνουν -δύο τον Σεπτέμβρη, μία τον Οκτώβριο και μία τον Δεκέμβριο – από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, να πάρουμε και εκεί την αναβάθμιση.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα