Οικονομία | 09.08.2023 07:15

«Πονοκέφαλος» οι εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα: Έφτασαν το 12,3% τον Ιούλιο - Ποια τρόφιμα «έσυραν» την κούρσα της ακρίβειας

Newsroom

«Φούντωσε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα ανεβαίνοντας στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να βρίσκονται στη δίνη της ακρίβειας

Ποια τρόφιμα έσυρα την κούρσα των τιμών 

Τη νέα «φωτιά» βάζουν οι εκρηκτικές αυξήσεις στα τρόφιμα, που έτρεξαν με 12,3% τον Ιούλιο, έναντι 12,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ ο πληθωρισμός συγκρατείται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης από την αποκλιμάκωση στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο.

«Σίγουρα 20-30% επάνω. Ανάλογα το προϊόν, αλλά σίγουρα οι αυξήσεις είναι σημαντικές», δήλωσε πολίτης στην τηλεόραση του OPEN.

Τον χορό των ανατιμήσεων έσυραν οι αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 κατά 19,4% στα φρούτα, κατά 15,5% στα λαχανικά, κατά 14,4% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και κατά 10,9% στα κρέατα.

Λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων ρίχνει το αυξημένο μεταφορικό κόστος, αλλά και η κλιματική κρίση που πλήττει τις σοδειές.

«Ορισμένα είδη που υπέστησαν ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών έχουν πάρει αύξηση», είπε στο OPEN ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέκος Βάρσος.

«Φρένο» προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση - Πυρά από την αντιπολίτευση

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση, που επιχειρεί να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις, με αλλαγές στο καλάθι του νοικοκυριού, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και μαζικούς ελέγχους με στόχο να χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

«Έχουμε ζητήσει στοιχεία αυτή τη στιγμή και αξιολογούμε, από αλευροβιομηχανίες, από εμπόρους οπωροκηπευτικών προϊόντων, ήδη έχουμε επιβάλλει πρόστιμο πριν δέκα μέρες περίπου, 24.000 ευρώ, σε μεγάλη ελληνική αλευροβιομηχανία», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη φάση του market pass, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν τα πυρά τους στην κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει εντός Σεπτεμβρίου.

«Για πάνω από δύο χρόνια και με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, η ακρίβεια στα τρόφιμα ροκανίζει ακάθεκτη το εισόδημα των καταναλωτών», υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ ενώ η Ελληνική Λύση τόνισε ότι «η ζοφερή αυτή κατάσταση αποδεικνύει ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι ξενόφερτη, αλλά έχει ονοματεπώνυμο: Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε η Ελληνική Λύση.

αυξήσειςακρίβειατρόφιμαπληθωρισμόςειδήσεις τώρα