Οικονομία|30.08.2023 06:55

Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας: Θεριεύουν οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Newsroom

Στενάζουν τα νοικοκυριά με τις αυξήσεις στα τρόφιμα να διαδέχονται η μια την άλλη. Οι καταναλωτές αγανακτισμένοι αγοράζουν πλέον μόνο τα απαραίτητα.

Οι τιμές μπορεί να είναι απλησίαστες στο ράφι αλλά από το χωράφι τα βασικά αγαθά φεύγουν πολύ φθηνότερα. Για παράδειγμα, τα φασόλια που δε λείπουν από το ελληνικό τραπέζι ξεκινούν από την παραγωγή στα 3,80 όμως οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να τα πληρώσου έως και 8 ευρώ πάνω. Τα κεράσια από 2 έως 3 ευρώ, ωστόσο, καταλήγουμε να τα πληρώνουμε μέχρι και 6,00 ευρώ, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Ελλάδος Τα βερίκοκα φεύγουν από το χωράφι στα 60 λεπτά το κιλό, αλλά εμείς τα αγοράζουμε περίπου 2,5ευρώ και οι πιπεριές από 1,20 φτάνουν στα 4,00.

Χατζηδάκης:« Ήμασταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τώρα είμαστε πάνω»

Νέες ανατιμήσεις σύμφωνα με τους παραγωγούς αναμένεται να φέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έκαψαν πολλές σοδειές και όπως υποστηρίζουν τα έσοδα τους είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ αναφέρουν ακόμα ότι πέφτει η ποιότητα αλλά να ανεβαίνει κατακόρυφα η τιμή.

Ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε πως το φαινόμενο της ακρίβειας στα τρόφιμα σχετίζεται με την εποχικότητα. «Τους τελευταίους μήνες ήμασταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τώρα είμαστε πάνω, αυτό έχει να κάνει με παράγοντες εποχικότητας», είπε.

Την ίδια ώρα «καμπανάκι» χτυπά και η τιμή του γάλακτος με τις μονάδες γάλακτος να κλείνουν τη μια μετά την άλλη. Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει και το δημοσίευμα των Financial Times, καθώς από τον Σεπτέμβριο, το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα φέρει ακραία ζέστη με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι κύκλοι των καλλιεργειών φέρνοντας έτσι και άλλες αυξήσεις.


καταναλωτέςειδήσεις τώραακρίβειαανατιμήσειςτρόφιμα