Οικονομία|21.09.2023 06:15

Όλα όσα αλλάζουν: Πώς αξιολογούν οι φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου το ΦΠΑ και το τέλος διαμονής στο AirBnB - Αυτά είναι τα ζητήματα που θέτουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Θετικά διάκεινται απέναντι στα μέτρα επιβολής ΦΠΑ 13% και τέλους διαμονής στη βραχυχρόνια μίσθωση, σε όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τρία ή περισσότερα ακίνητα, εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού τομέα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν κάποια ζητήματα, αναφορικά με τα συγκεκριμένα μέτρα, που ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί, όπως είναι, για παράδειγμα, το αν το τέλος διαμονής, που θα πληρώνουν οι μισθωτές, θα καταβάλλεται ανά άτομο, ανά ημέρα ή ανά κράτηση. Επίσης, οι ξενοδόχοι θέτουν το ζήτημα να τεθούν χρονικά περιθώρια, αναφορικά με την εφαρμογή του τέλους διαμονής, αφού, όπως υποστηρίζουν, όλες οι εποχές του χρόνου δεν είναι ίδιες για τον τουριστικό κλάδο.   

Τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο διάλογο που θα ακολουθήσει μεταξύ των αρμόδιων φορέων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κλάδου.

«Αναμέναμε τα μέτρα»

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στο ethnos.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (αποτελείται από ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης), Ανδρέας Χίου, ο κλάδος ανέμενε την επιβολή των μέτρων, αφού, άλλωστε, η χώρα μας ήταν η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν υπήρχε ΦΠΑ στο AirBnB.

«Τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αναμέναμε ότι θα συμβεί αυτή η εξέλιξη, αφού υπήρχε και ευρωπαϊκή οδηγία. Τα μέτρα θα ενισχύσουν τα δημοσιονομικά του κράτους, θα βάλλουν μία τάξη στο χώρο αλλά και θα σταματήσει η πίεση των ξενοδόχων προς την Πολιτεία αναφορικά με τον κλάδο μας, αφού πλέον δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει. Πλέον ο κλάδος μας έχει σχεδόν μηδενική φοροδιαφυγή και μακάρι αντίστοιχα μέτρα να εφαρμοστούν και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Χίου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι θετικό και το γεγονός ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όσους εκμισθώνουν από τρία ακίνητα και πάνω, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αγγίζει τους ιδιοκτήτες που έχουν ικανοποιητικό αριθμό εσόδων.

«Αυτήν τη στιγμή στη χώρα προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση 168.819 ακίνητα. Από αυτά τα περίπου 27.000 ακίνητα ανήκουν σε 5.200 φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα περίπου 141.000 σε 102.000 φυσικά πρόσωπα. Τρία και περισσότερα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα διαθέτουν περίπου 7.500 φυσικά πρόσωπα, τα οποία, όμως, στη μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν ήδη συστήσει εταιρείες και άρα ήδη φορολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Το τέλος  διαμονής, για το οποίο αναμένουμε διευκρίνιση, αν θα καταβάλλεται ανά άτομο, ανά κράτηση ή ανά ημέρα, θα μπορούσε να εισπράττεται και μέσα από την πλατφόρμα AirBnB και να αποδίδεται απευθείας στο κράτος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χίου.

Ξενοδόχοι: Τα ζητούσαμε εδώ και 5-6 χρόνια

Σύμφωνος με τα μέτρα είναι και ο κλάδος των ξενοδόχων, με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους, Γρηγόρη Τάσιο, να αναφέρει στο ethnos.gr ότι πρόκειται για υλοποίηση δικών τους αιτημάτων εδώ και πέντε-έξι χρόνια. Σημειώνει ακόμα ότι οι ξενοδόχοι θα είναι παρόντες στο διάλογο που θα ακολουθήσει για το ζήτημα, αιτούμενοι σε κάποιες περιοχές να καθιερωθούν χρονικοί περιορισμοί στην εφαρμογή των μέτρων.

«Από το 2016 λέγαμε ότι ο φόρος διαμονής ή θα έπρεπε να καταργηθεί ή να γίνει ανταποδοτικός, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρεί σε έργα. Είμαστε σύμφωνοι με το τέλος διαμονής. Βοηθάει στο να δημιουργηθεί η όποια αρωγή, αλλά δεν έχει αναλογικότητα. Δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο, ούτε όλοι οι μήνες το ίδιο. Είναι, πάντως, γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη», τονίζει ο κ. Τάσιος.

ΦΠΑξενοδόχοιακίνηταιδιοκτήτεςτέλος διαμονήςAirbnb