Οικονομία|08.11.2023 07:15

Επιμένει η κυβέρνηση για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών παρά τις αντιδράσεις: Όσα αλλάζουν

Newsroom

Δεν κάνει πίσω το οικονομικό επιτελείο στη θεσμοθέτηση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τον κατώτατο μισθό. Το νέο σύστημα θα προχωρήσει διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, καθώς ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως έχει πει το OPEN, δεν αποκλείεται να υπάρξουν οριακές βελτιώσεις στο πλαίσιο των εξαιρέσεων μετά την ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης που δεν θα αλλάζουν, όμως, τη βασική φιλοσοφία των αλλαγών.

Εξετάζεται να εξαιρεθούν της τεκμαρτής φορολόγησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας άνω των 65 ετών αλλά και οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, να ληφθεί μια ειδική μέριμνα για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και να υπάρξει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση για ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε σήμερα με μια ηχηρή παρέμβασή του να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές, καθώς τα δημοσιονομικά σφίγγουν από το 2024 και η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και για να αντιμετωπίσει κρίσεις γεωπολιτικές και κλιματικές.

Σήμερα οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων ξεπερνούν τις 1.000 σε αριθμό και κοστίζουν περί τα 13 δισ. στο κράτος ετησίως.

ειδήσεις τώραφορολόγησηελεύθεροι επαγγελματίεςκατώτατος μισθός