Οικονομία|01.12.2023 22:00

Ακρίβεια: Χωρίς φρένο οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα - Αντίστροφη μέτρηση για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Newsroom

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στα τρόφιμα, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών που παρακολουθούν τη ροή των τιμών στα σούπερ μάρκετ προβλέπουν νέες ανατιμήσεις για το 2024, αλλά με μικρότερο ρυθμό στο 4,6%.

Η ακρίβεια είναι με διαφορά το πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με 69,2%. Ακολουθεί η οικονομία/ανάπτυξη με 28,4% και η εγκληματικότητα/βία με 18%.

Μάλιστα, το 89% των ερωτηθέντων, σχεδόν 9 στους 10, απαντούν ότι μειώνουν τις δαπάνες στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 88,4% σε διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενώ το 77.2% μειώνει ακόμη και τα τρόφιμα.

«Θα δούμε νέα κόκκινα δάνεια, νέα χρέη στον ΕΦΚΑ και την εφορία»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «Το θέμα της ακρίβειας επηρεάζει οριζόντια όλους τους κλάδους και βεβαίως αν αυτό το θέμα δε λυθεί τότε μπορεί να είστε βέβαιοι ότι μελλοντικά θα δούμε νέα κόκκινα δάνεια, θα δούμε νέα χρέη στον ΕΦΚΑ -όπως ήδη έχουν αυξηθεί- και στην εφορία».

Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια

Η ακρίβεια πάντως δε σταματά να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ να αντιδρά έντονα απέναντι στα όσα είπε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος ότι η ακρίβεια αφορά λίγους. «Η ακρίβεια αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετοί που περνάνε καλά", "διασκεδάζουν", ενώ οι νέοι και οι νέες "είναι έξω"», τόνισε με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Νικητιάδη, να τονίζει ότι, «Ως άλλη “Μαρία Αντουανέτα”, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος, αποκομμένος εντελώς από την πραγματικότητα, ανακάλυψε ξαφνικά ότι η ακρίβεια αφορά πολύ μικρό μέρος της κοινωνία μας. Ένα ακόμη δείγμα της αλαζονείας της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, υπογράμμισε πως, «η ακρίβεια τελματώνει τα νοικοκυριά και στα σουπερμάρκετ και στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσουν, ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι μόλις 2,3%, οι φόροι θα είναι αυξημένοι 8% πάνω από τους στόχους της κυβέρνησης».

Μάλιστα φαίνεται πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τις ποσότητες που αγοράζουν λόγω τιμής. Αυξήσεις θα έχουμε και στα είδη νοικοκυριού, που αναμένεται να ανατιμηθούν κατά 5,7%, καθώς και στα προϊόντα υγείας και ομορφιάς κατά 4%.

 

Έρχεται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Την ίδια στιγμή έρχεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Γιάννης Φώσκολος μίλησε για τους δικαιούχους και τα ποσά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έκτακτος μποναμάς που αφορά, κατά κύριο λόγο, σε ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 150 ευρώ, που είναι το ποσό της οριζόντιας, εφάπαξ ενίσχυσης. Αυτά, τα δικαιούνται συνταξιούχοι με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και χαμηλή προσωπική διαφορά – δε θα πάρουν, δηλαδή, το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, τα άτομα με αναπηρία που παίρνουν το επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ θα πάρουν επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πάρουν επίσης 150 ευρώ επίσης οριζόντια και εφάπαξ.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα πάρουν 50% αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ. Όλα αυτά θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Την ίδια στιγμή, 800.000 οικογένειες θα πάρουν 150% πάνω, δηλαδή ενάμισι επίδομα παιδιού επιπλέον.

επίδομαανατιμήσειςκαταναλωτέςακρίβειαΧριστούγενναειδήσεις τώρατρόφιμα