Οικονομία | 06.11.2018 02:39

Eurogroup: Αδιαμφισβήτητο το 3,5% πλεόνασμα της Ελλάδας

Newsroom

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%». Αυτό παραδέχτηκαν οι επικεφαλής του Eurogroup, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει», συμφώνησαν.

Ακόμη και ο πιο αυστηρός παράγοντας της Ευρωζώνης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς». «Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ειδικές, συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα μπάτζετ 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει το στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.  «Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός».

Οι τρεις δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού. Πάντως, ο Πρόεδρος Σεντένο ανακοίνωσε το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τότε θα συζητηθεί και το θέμα των συντάξεων

.Ασφυκτικό πρέσινγκ σε Ιταλία

Την ίδια ώρα οι υπουργοί της Ευρωζώνης συνέχισαν να ασκούν ασφυκτικό πρέσινγκ στην Ιταλία. Συγκεκριμένα εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην Κομισιόν για την απόρριψη του Ιταλικού προυπολογισμού, καθώς συμφώνησαν ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε αναθέωρηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Το ανακοινωθέν για την Ιταλία

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ.

Αναμένουμε από την Ιταλία και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και από την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

πρωτογενές πλεόνασμαEurogroupΕλλάδα