Οικονομία|13.12.2023 16:44

Ποιο μέσο θέρμανσης κοστίζει λιγότερο; Μεγάλη μελέτη του ΕΜΠ

Newsroom

Η μόνιμη ανησυχία των νοικοκυριών αυτό το χειμώνα περιστρέφεται γύρω από τα αυξανόμενα έξοδα που συνδέονται με τη θέρμανση, γεγονός που ωθεί πολλούς να αναζητήσουν τις πιο αποδοτικές λύσεις.

Με αφορμή αυτό το ζήτημα, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνέκρινε σχολαστικά διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται συνήθως από τα μέσα νοικοκυριά. Ειδικότερα, η ανάλυση του ΕΜΠ συνυπολόγισε τους κρατικούς φόρους, τις επιδοτήσεις και τα πιο πρόσφατα δεδομένα τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ατμομηχανών και Λεβήτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΠΑ, ρίχνει φως στις οικονομικές επιπτώσεις των διαφόρων μεθόδων θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια του ΕΜΠ που συμμετείχαν στη μελέτη προβλέπουν ότι το κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα είναι απίθανο να εκτιναχθεί στα πρωτοφανή επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους (2021-2022 / 2022-2023).

Τι συμφέρει περισσότερο

Σύμφωνα με τη μελέτη, «πρωταθλητές» -ως η ακριβότερη μορφή θέρμανσης- είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ η φθηνότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητες, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι τα τζάκια (κλειστού ή ανοικτού τύπου) και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ. Από την άλλη, οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Στη σύγκριση των επιμέρους λύσεων θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι, προκύπτει ότι όλες -εκτός από το πετρέλαιο- είναι φθηνότερες.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

φυσικό αέριοΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείοθέρμανσηπετρέλαιο