Οικονομία|28.03.2019 10:37

Πρώτη κατοικία: Τα τρία σηµεία-κλειδιά για την επιδότηση δόσης

Έφη Καραγεώργου

Η οικογενειακή κατάσταση, η περιουσία και το εισόδηµα είναι τα τρία σηµεία που θα καθορίζουν το ύψος της επιδότησης που θα παίρνουν από το κράτος οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας από τον πλειστηριασµό. Δικαίωµα στην επιδότηση θα έχουν όλοι οι επιλέξιµοι δανειολήπτες και το ύψος της συνεισφοράς του Δηµοσίου που θα δικαιούται ο καθένας αναµένεται να καθοριστεί αναλυτικά και συγκεκριµένα τις επόµενες µέρες µε ΚΥΑ.

Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της νέας τροπολογίας -που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναµένεται να ψηφιστεί µέχρι την Παρασκευή- αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «είναι δίκαιο, τόσο για το Δηµόσιο όσο και για τον οφειλέτη, το ποσοστό της συνεισφοράς να αναπροσαρµόζεται σύµφωνα µε τα πλέον πρόσφατα οικονοµικά δεδοµένα του οφειλέτη, ώστε να αποτραπεί τόσο η ενίσχυση οφειλετών που παύουν στο µέλλον να είναι οικονοµικά αδύναµοι όσο και η έκπτωση του οφειλέτη του οποίου η οικονοµική κατάσταση χειροτερεύει στο µέλλον». Η επιδότηση του Δηµοσίου θα διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθµιση, δηλαδή µέχρι 25 χρόνια, ενώ οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.

Αλλαγή ποσοστού

Ο δανειολήπτης τώρα µπορεί µετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισµό ή την τελευταία αναπροσαρµογή της επιδότησης να ζητήσει µεταρρύθµιση του ποσοστού της, αν εξαιτίας µεταβολής των εισοδηµάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναµία του να καταβάλει τη δική του συνεισφορά. Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας συζητείται στην Επιτροπή και µάλιστα χθες ετέθη το ζήτηµα της επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραµένει η επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Το ΚΥΣΟΙΠ έχει ζητήσει επανειληµµένα από τους τραπεζίτες να λάβουν µέριµνα για τους συνεπείς, όµως το µόνο ίδρυµα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων, το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε αναφορά στους «κακοπληρωτές», που, όπως είπε, δεν µπορεί να αποτελούν άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες «κακοπληρωτές». Υπογράµµισε, µάλιστα, πως προκειµένου να προκύψει η ρύθµιση ελήφθησαν υπόψη η κοινωνική διάσταση, η δηµοσιονοµική διάσταση (δηλαδή οι πόροι που µπορούν να διατεθούν), καθώς και η κατάσταση των τραπεζών. Ακόµα τόνισε ότι η κυβέρνηση ενήργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών και γι’ αυτό καθυστέρησε η κατάθεση της ρύθµισης. Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εκ µέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, σηµείωσε πως µετά τις βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση η εκτίµηση είναι ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τράπεζες.

Η κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, γ.γ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σηµείωσε πως στην περίµετρο του νέου πλαισίου µπορούν να ενταχθούν γύρω στους 150.000 µε 160.000 «κόκκινους» δανειολήπτες και τόνισε πως το 75% των «κόκκινων» δανειοληπτών έχουν οφειλές µέχρι 150.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία των τραπεζών, στο νέο πλαίσιο θα υπαχθούν συνολικά κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ είναι φυσικών προσώπων και το 1,5 δισ. ευρώ εµπόρων.

Επιλέξιµος δανειολήπτης

Σύµφωνα µε την τροπολογία, για να είναι επιλέξιµος ένας δανειολήπτης πρέπει: η αντικειµενική αξία της κύριας κατοικίας να µην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά ή τα 175.000 ευρώ για τα επαγγελµατικά δάνεια. Το ανώτερο ποσό «κόκκινης» οφειλής που µπορεί να ρυθµιστεί είναι 130.000 ευρώ. Και θα πρέπει η υπόλοιπη περιουσία -ακίνητα και µεταφορικά µέσα- του ίδιου, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών να αξίζουν µέχρι 80.000 ευρώ, ενώ καταθέσεις, οµόλογα, µετοχές και τιµαλφή να είναι µέχρι 15.000 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι την τροπολογία του υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γ. ∆ραγασάκη, υπερψηφίζει η Νέα ∆ηµοκρατία, καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

ΔημόσιοΓιάννης Δραγασάκηςεπιδότηση