Οικονομία|10.01.2024 06:45

Μέτρα για τις τιμές στα σουπερ μάρκετ: Τι θα γίνει με το βρεφικό γάλα - Παρεμβάσεις για τρόφιμα και «προσφορές»

Newsroom

Να απαλύνει τον πονοκέφαλο της ακρίβειας στα ράφια των σούπερμάρκετ επιχειρεί η κυβέρνηση με πακέτο μέτρων που ανακοινώνει σήμερα για μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα. Η ανακοίνωση των μέτρων θα είναι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση για το 2024 και έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι τόσο το βρεφικό γάλα όσο και άλλα προϊόντα, οι Έλληνες τα πληρώνουν «χρυσάφι» σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Για παράδειγμα, όπως έδειξαν έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

  • τα απορρυπαντικά που πωλούνται 114% έως και 361% ακριβότερα σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε.
  • και το βρεφικό γάλα που πωλείται στην Ελλάδα από 32% έως 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ακρίβεια στην οποία θα προεδρεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δύο ώρες αργότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει διευκρινίσεις για τα όποια μέτρα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό.

Σε ποια προϊόντα εστιάζουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα εστιάζουν σε προϊόντα απαραίτητα για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο OPEN, η κυβερνητική παρέμβαση θα στοχεύσει σε μείωση των τιμών σε προϊόντα που πληρώνουμε πολύ ακριβότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όπως:

  1. βρεφικό γάλα
  2. βρεφικές πάνες
  3. απορρυπαντικά
  4. καθαριστικά σπιτιού
  5. σαμπουάν
  6. οδοντόκρεμες

Παρέμβαση σε φρούτα, λαχανικά και κρέατα

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρξουν ειδικά μέτρα και σε άλλα τρόφιμα, όπως είναι:

  • τα νωπά φρούτα
  • τα λαχανικά
  • και τα κρέατα

Τι σχεδιάζεται για το βρεφικό γάλα

Στο βρεφικό γάλα, υπάρχουν τέσσερις εταιρείες, οι οποίες ελέγχουν τουλάχιστον 80% της αγορά στην Ελλάδα, επομένως δεν υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης λοιπόν θα μπει το περιθώριο κέρδους αυτών των εταιρειών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η διάταξη, σύμφωνα με την οποία το κέρδος των εταιρειών πρέπει να είναι ίδιο με το 2021 δεν μπορεί να αποδώσει καθώς και τότε, οι εταιρείες αυτές είχαν τεράστιο περιθώριο κέρδους.

Στόχος της κυβέρνησης και των μέτρων που θα επιβάλλει είναι να πέσουν οι τιμές στο επίπεδο που υπάρχει και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέτρα για τις προσφορές «μαϊμού»

Ένα άλλο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα στοχεύει στις παραπλανητικές εκπτώσεις και στις προσφορές μαϊμού. Για παράδειγμα, το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν ορισμένα προϊόντα να πωλούνται σε προσφορά 1+1 για ολόκληρο τον χρόνο.

Επομένως, θα μπουν συγκεκριμένοι κανόνες για την τιμή «τιμοκαταλόγου», δηλαδή να υπάρχουν νόμιμες προσφορές που θα συνυπολογίζουν την τιμή που θα έπρεπε να πωλείται το κάθε προϊόν ξεχωριστά.

ειδήσεις τώραμέτρατιμέςακρίβειασούπερ μάρκετβρεφικά γάλατατρόφιμα