Οικονομία|28.04.2024 15:00

Τουρκία: Σε αναζήτηση πόρων ο Σιμσέκ - Λιτότητα στο δημόσιο

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τις δημοτικές εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ ξεκίνησε την αναζήτηση πόρων στις ΗΠΑ. Στις 18 Απριλίου, ο Σιμσέκ συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Μεταξύ 17 και 19 Απριλίου, συμμετείχε στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Το περασμένο Σάββατο, ο Μεχμέτ Σιμσέκ είχε επαφές με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Gita Gopinath στις ΗΠΑ, η οποία δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Σιμσέκ και είπε ότι είχαν μια εξαιρετική συζήτηση. Το ΔΝΤ εξέφρασε την υποστήριξή του στις οικονομικές πολιτικές του Σιμσέκ. Ο Τούρκος υπουργός είχε επίσης συναντήσεις με επενδυτές στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Λιτότητα στον δημόσιο τομέα

Πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις με αξιωματούχους και υπουργούς του κόμματος AKP, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι θα ληφθούν αποφασιστικά μέτρα σχετικά με τα μέτρα λιτότητας στον δημόσιο τομέα. Όπως τόνισε, τα κρατικά ιδρύματα δεν θα λάβουν ούτε μια δεκάρα εκτός προϋπολογισμού.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές εν είδει σεμιναρίων. Κανείς μην έρθει σε μένα ζητώντας πρόσθετα κεφάλαια», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

Απώλειες-σοκ για την ΚΤΤ

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε αναβάλει την ανακοίνωση του ισολογισμού της για το 2023 για μετά τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις εκλογές, αποκάλυψε ότι έκλεισε το 2023 με απώλειες-σοκ 818,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Το 2022, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 72 δισεκατομμυρίων λιρών. «Το κόστος από το ινάτι είναι 25 δισεκατομμύρια δολάρια», σχολίαζε η εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη  στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η πενταετής οικονομική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία εντός των πρώτων τριών ετών. Το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην Τουρκία αυξήθηκε στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, η εφημερίδα Καράρ σχολίαζε ότι ενώ ο Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα λάβει δάνειο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια, η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Μάρτιο για να διατηρήσει σταθερές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΔημόσιοΔΝΤλιτότηταΤουρκίαειδήσεις τώρα