Οικονομία|01.05.2024 04:08

Πολύ στενά τα δημοσιονομικά περιθώρια: «Τέλος» στα έκτακτα μέτρα στήριξης

Newsroom

Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής που μπήκε σε εφαρμογή από φέτος δίνει πολύ στενά περιθώρια για έκτακτα μέτρα στήριξης.

Στενό το «δημοσιονομικό κοστούμι»

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και τον Γιάννη Φώσκολο, η Ελλάδα θα έχει 2,6% περισσότερες δαπάνες φέτος σε σχέση με το 2023 και είμαστε ήδη στο 2,1%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δημοσιονομικό «κοστούμι» που ράβεται φέτος και θα το...φοράμε για μια 4ετια είναι πολύ στενό για έκτακτες παροχές και μέτρα σαν και εκείνα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEM πλέον ό,τι έσοδο μένει θα πρέπει η χώρα να το μεταφέρει ως «μαξιλάρι» για τις επόμενες χρονιές και να το χρησιμοποιεί για το χρέος.

Με κυρώσεις απειλούνται 11 χώρες - Εκτός κινδύνου η Ελλάδα

Έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσής, ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, πρόκειται να μπουν στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υπερβολικές κρατικές δαπάνες όταν τεθούν φέτος σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Αυτές οι χώρες «έκλεισαν» την περσινή χρονιά με δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπερνούσαν το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν πρόκειται να αποφασίσει τον ερχόμενο Ιούνιο εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, εάν δεν διορθώσουν την πορεία τους.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ότι θα πάει συντηρητικά τουλάχιστον για φέτος.

έκτακτα μέτραέλλειμμαειδήσεις τώραανάπτυξη