Οικονομία|26.05.2024 20:00

Τουρκία: Αυξάνει και εξάγει την ενέργεια που παράγει

Μαρία Ζαχαράκη

Κοντά (και) στην ενεργειακή αυτονομία βρίσκεται η Τουρκία με την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα, που διοχετεύεται ήδη σε νοικοκυριά. Κεντρικό ρόλο παίζει και η ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ το πυρηνικό σχέδιο Άκουγιου οδεύει προς την ολοκλήρωση.

Σε ιστορικά επίπεδα η παραγωγή φυσικού αερίου

Η παραγωγή φυσικού αερίου από το τεράστιο απόθεμα της Τουρκίας στα ανοικτά των ακτών της στη Μαύρη Θάλασσα έχει φθάσει σε "ιστορικό επίπεδο" 4,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως. Η τρέχουσα παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο 1,8 εκατομμυρίων κατοικιών.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Σαγγάριο εκτιμάται ότι περιέχει 710 δις. κ.μ. (bcm) και αναμένεται να καλύψει περίπου το 30% των ετήσιων αναγκών της χώρας.

Στόχος είναι η παραγωγή να ανέλθει αρχικά στα 10 εκατ. κυβικά μέτρα πριν φτάσει τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα στην τελική φάση, αρκετά για να τροφοδοτήσουν έως και 15 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, γεγονός που την άφησε ευάλωτη μπροστά στην αύξηση του κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με την πάροδο των ετών, αύξησε τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο για να περιορίσει την εξωτερική εξάρτηση.

Η Τουρκία δηλώνει επίσης έτοιμη να πουλήσει φυσικό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τα πεδία της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη αλλά και να εξάγει ενέργεια που αγοράζει με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και σε υγροποιημένη μορφή, με το νέο νόμο περί εξορύξεων.

Παραγωγή πετρελαίου

Οι χερσαίες γεωτρήσεις της, από την άλλη, βοήθησαν στην ανακάλυψη ενός μεγάλου αποθέματος πετρελαίου στην περιοχή Γκαμπάρ της ανατολικής επαρχίας Σιρνάκ στα τέλη του 2022.

Η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή ξεπέρασε τα 40.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτό το μήνα.

Ο στόχος είναι να ανέλθει ο αριθμός αυτός στα 100.000 βαρέλια μέχρι το τέλος του 2024  και το 2025 το 20% των πετρελαϊκών αναγκών της χώρας να καλύπτεται από τις δικές της πηγές.

Η Τουρκία εκτιμάται ότι καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 80.000 βαρέλια πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί σε 200.000 μέχρι το τέλος του 2024.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 55% της ηλεκτρικής ισχύος της χώρας. Ένας βασικός στόχος της Τουρκίας είναι οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ.

Πυρηνική ενέργεια

Ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της χώρας, Άκουγιου, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 95% και η παραγωγή ενέργειας αναμένεται μέσα σε ένα χρόνο.

φυσικό αέριοΤουρκίαπετρέλαιοειδήσεις τώρα