Οικονομία|30.05.2024 06:25

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις έως 35% τον Ιούνιο – Ποια τιμολόγια επηρεάζονται

Newsroom

Μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον επόμενο μήνα, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Χρύσας Φώσκολου οι ανατιμήσεις θα αγγίξουν το 20% στην τιμή της λιανικής και το 30-35% στην τιμή της χονδρικής.

Αναμένεται να επηρεασούν τα πράσινα τιμολόγια, που έχει επιλέξει το 80% των καταναλωτών, καθώς το κίτρινα έχουν ήδη ανατιμηθεί. Όσοι έχουν επιλέξει τα μπλε δεν θα δουν κάποια διαφορά στους λογαριασμούς τους.

Πώς θα αποφύγετε τις αυξήσεις

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «θα συμβούλευα τους καταναλωτές επειδή μέχρι τις 30  Μαΐου ισχύουν κάποιες χαμηλές χρεώσεις στα μπλε- σταθερά τιμολόγια ρεύματος εξάμηνης διάρκειας που είναι 8,8 λεπτά με 8,9 λεπτά να τις κλειδώσουν για  ένα εξάμηνο. Και από Νοέμβριο… Δεκέμβριο βλέπουμε τι θα γίνει. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνω. Διότι θα αυξηθούν και οι τιμές στα μπλε τιμολόγια  ρεύματος από 1η Ιουνίου. Δεν θα αυξηθούν μόνο τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος  που υπάρχει μέσα ο μηχανισμός διακύμανσης, δηλαδή οι ρήτρες αναπροσαρμογής  αλλά οι πάροχοι θα αυξήσουν και τα σταθερά»

«Άρα οι τιμές στα κίτρινα, στα μπλε και στα πράσινα τιμολόγια θα αυξηθούν. Άρα μια πρόταση μου είναι να πάνε να κλειδώσουν τώρα οι καταναλωτές  ένα σταθερό τιμολόγιο. Διότι εάν είναι κάποιος στο πράσινο τιμολόγιο -το 85% των καταναλωτών είναι σε αυτό, τότε δεν θα πληρώσει ρήτρες εάν αποχωρήσει από αυτό. Ενώ εάν κάποιος είναι στο μπλε τιμολόγιο και θέλει να πάει σε άλλο χρωματιστό τιμολόγιο τότε θα πληρώσει ρήτρα αποχώρησης .Από το πράσινο ή το κίτρινο μπορείς  κανείς να πάει κάλλιστα .Και βλέπουμε από τον Νοέμβριο τι θα γίνει» σημείωσε.


ειδήσεις τώραηλεκτρικό ρεύματιμήφυσικό αέριολογαριασμοί ρεύματος