Οικονομία|09.04.2019 14:38

Κώστας Μπάρκας στο Έθνος: Εχουν αυξηθεί οι μισθοί σε 1 εκατ. εργαζόμενους

Γιάννης Φώσκολος

Σε ολοκληρωμένες δράσεις κατάρτισης και πρακτικής, τόσο για νέους πτυχιούχους όσο και για αποφοίτους τεχνικής εκπαίδευσης, ρίχνει το βάρος το υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως εξηγεί στο «Εθνος – Εργασία+» ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, πρώτος στόχος είναι το πρόγραμμα για τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, το λεγόμενο «IT».

Ο ίδιος αναφέρεται στα 12 προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι σήμερα ανοικτά, καταλήγοντας πως οι τρεις κύριες αιχμές του χαρτοφυλακίου του είναι η σύζευξη όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών με την αγορά εργασίας, η συνεχής ενίσχυση και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, αλλά και η επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερων συλλογικών συμβάσεων.

Αυτή την περίοδο πάνω από 10 προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι ανοικτά και περιμένουν υποψηφίους. Τι σχεδιάζετε για την επόμενη περίοδο; Ποια προγράμματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να προκηρυχθούν;

Σήμερα λειτουργούν 12 προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, τα οποία καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, τόσο σε ηλικιακό όσο και μορφωτικό επίπεδο. Ενδεικτικά, θα ήθελα να σταθώ στο πρόγραμμα της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας το οποίο απευθύνεται σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους, αλλά και στην επιχορήγηση 6.000 θέσεων για νέους επιστήμονες σε κλάδους αιχμής για την ελληνική οικονομία. Νομίζω πως αυτά τα δύο προγράμματα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δράσεις. Περάσαμε, δηλαδή, από τη λογική των οριζόντιων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας σε προγράμματα στο χευμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των ανέργων -χωρίς να τους αντιμετωπίζουμε πια ως μια ομοιογενή κατηγορία- αλλά και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θέλουμε να δώσουμε βάρος σε ολοκληρωμένες δράσεις κατάρτισης και πρακτικής, τόσο για νέους πτυχιούχους όσο και για απόφοιτους τεχνικής εκπαίδευσης, με πρώτο στόχο το πρόγραμμα για τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, το λεγόμενο IT, έναν κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό τομέα.

Αναλάβατε μόλις πρόσφατα ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, αυτό της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει με τον εαυτό σας για την επόμενη περίοδο και ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

Η απόσταση που οφείλουμε να διανύσουμε είναι ακόμα μεγάλη, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως κινούμαστε πια στη σωστή κατεύθυνση. Η ανεργία σήμερα έχει μειωθεί κατά 8 μονάδες, ενώ από το 2015 έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 400.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε, αυτά τα δύο στοιχεία είναι κρίσιμο να εξετάζονται μαζί, γιατί έτσι μόνο μπορούμε να κάνουμε λόγο όχι απλά για μείωση του ποσοστού των ανέργων αλλά και για πραγματική αύξηση της απασχόλησης. Θέλω όμως να αναφερθώ και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τους προκατόχους του δικού μου χαρτοφυλακίου και θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμες. Ξέρετε, τα τελευταία 4 χρόνια, μέσω των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στα οποία αναφερθήκατε προηγουμένως δηλαδή, έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 220.000 άνεργοι. Η σύζευξη όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών με την αγορά εργασίας, η συνεχής ενίσχυση και αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, αλλά και η επέκταση όσο το δυνατόν περισσότερων συλλογικών συμβάσεων είναι αυτή τη στιγμή οι τρεις κύριες αιχμές μας.

Η ανεργία, παρά τη μείωσή της τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα στους νέους. Από διάφορες πλευρές υποστηρίχθηκε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα οδηγούσαν σε επιδείνωση των δεικτών της ανεργίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Οπως είπα και πριν, έχουμε επίγνωση της κατάστασης γι’ αυτό και δεν πανηγυρίζουμε. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε τα βήματα που έχουν γίνει, κάποια από αυτά σπουδαία. Αυτή τη στιγμή, από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καλύπτονται περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, ενώ, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σχεδόν 1 εκατομμύριο έχει ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς του. Για παράδειγμα, ένας νέος κάτω των 25 ετών που θα έπιανε δουλειά ως ξενοδοχοϋπάλληλος, με το προηγούμενο καθεστώς θα λάμβανε 490 ευρώ τον μήνα. Τώρα, μετά την κατάργηση του υποκατώτατου και την κήρυξη της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων γενικώς υποχρεωτική, το ίδιο παιδί θα πάρει πρώτο μισθό 792 ευρώ. Τώρα όσον αφορά την κινδυνολογία, νομίζω ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο για τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, η Εργάνη κατέγραψε 28.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν για άλλη μία φορά, λοιπόν, πως δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει πάνω σε καμένη γη και πως τα σενάρια καταστροφής δεν αφορούν κανέναν εκτός από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά γενική παραδοχή, το brain drain συνιστά ένα από τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Εχετε υπολογίσει τι επίδραση έχουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα για την αναστροφή του brain drain, για παράδειγμα το πρόγραμμα για την πρόσληψη 6.000 πτυχιούχων ανέργων σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης;

Το περασμένο φθινόπωρο ανακοινώσαμε μια δέσμη παρεμβάσεων για τους νέους, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας υλοποιείται ήδη, όπως το ειδικό πρόγραμμα των 5.000 νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε. Οπως θα ξέρετε, η φυγή νέων, και όχι μόνο, το σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στο εξωτερικό, δεν είναι κάτι που αντιστρέφεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συνδυασμό πολιτικών αλλά και κλίματος, τόσο οικονομικού όσο και πολιτικού. Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας στο κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας και οι υποτροφίες του ΕΛΙΔΕΚ αποτελούν ισχυρό κίνητρο ώστε νέοι επιστήμονες να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα στη χώρα.

συλλογική σύμβαση εργασίαςΚώστας Μπάρκαςεργασιακάαύξηση κατώτατου μισθού