Οικονομία|04.06.2024 11:26

Χρεοκοπία FTI: Πάνω από 130.000 δωμάτια είχαν κλειστεί στην Ελλάδα - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα

Newsroom

Ανησυχία στην τουριστική βιομηχανία της χώρας προκάλεσε η είδηση της χρεοκοπίας της FTI, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης, η οποία επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Αυξάνεται το ρίσκο και η ανησυχία

Σύμφωνα με την imerisia.gr οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, αφενός διότι τα προβλήματα της γερμανικής εταιρείας δεν είναι καινούργια και αφετέρου επειδή η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε, ενώ οι οφειλές από προηγούμενες χρήσεις είναι σχετικά ελεγχόμενες.

Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν είναι η ίδια η πτώχευση, αλλά το γεγονός ότι αυτή προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων γεγονότων στο πρόσφατο παρελθόν, με αποκορύφωμα την πτώχευση της Thomas Cook, που έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον τουρισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το ρίσκο αυξάνεται και αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Παράγοντες του τουρισμού επισημαίνουν ότι είναι μάλλον ασυνήθιστο για μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους να κατεβάζει ρολά στις αρχές της περιόδου. Από τη μία, είναι θετικό για την αγορά ότι η εταιρεία δεν πρόλαβε να δημιουργήσει μεγάλες επισφάλειες και να αφήσει "αμανάτι" στη χώρα χιλιάδες τουρίστες, αλλά από την άλλη δείχνει ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Πάνω από 130.000 δωμάτια είχαν κλειστεί στην Ελλάδα - Δυο με τρία εκατομμύρια η ζημιά

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρης Μαρίνης, μίλησε στο ΕΡΤNews  και εξήγησε ότι η απώλειες για τους Έλληνες επιχειρηματίες προβλέπονται μικρές.

«Eίναι ένα άσχημο γεγονός. Από την άλλη, είμαστε τυχεροί που έγινε στην αρχή της σεζόν, οπότε θεωρώ ότι θα προλάβουν όλοι οι επιχειρηματίες που συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο γραφείο, να κερδίσουν το χαμένο έδαφος» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρίνης, η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα, οι τέσσερις δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδος. «Το καλό είναι ότι είχαν προλάβει και είχαν πληρωθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις από πέρσι και έχουν δοθεί και κάποιες προκαταβολές για φέτος, οπότε φαίνεται ότι η οικονομική ζημιά είναι μικρή προς το παρόν» σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος αυτός θα ταξιδέψει μέσω άλλων μεγάλων πρακτορείων της Ευρώπης» εκτίμησε ο κ. Μαρίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι επειδή η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κορυφαίος στην παγκόσμια αγορά, ακόμα κι αν δεν έρθουν όσοι το είχαν προγραμματίσει, θα έρθουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ούτως η άλλως είχαν ζητήσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και δεν έβρισκαν κατάλυμα.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος» κατέληξε.

τουρισμόςειδήσεις τώραπτώχευσηελληνικός τουρισμός