Οικονομία|14.06.2024 20:49

Γαλλία: Η πολιτική κρίση φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Newsroom

Τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και πολλά χρόνια είχαν οι αγορές των γαλλικών assets καθώς η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, αποδοκιμάστηκε από τους επενδυτές και οδήγησε σε προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, επικαλούμενο το Bloomberg, τα γαλλικά κρατικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο της αναταραχής, με το spread που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή 10ετών γαλλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να σημειώνει αύξηση – ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που είχε να σημειωθεί από το 2017.

Το sell off στο χρηματιστήριο εξαφάνισε περίπου 200 δις. δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole- που κατέχουν όλες μεγάλο όγκο κρατικών ομολόγων - να κάνουν βουτιά πάνω από 12% η καθεμία.

Ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 6,2% στην εβδομάδα, χάνοντας τα φετινά του κέρδη του και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2022.  Η χρηματιστηριακή πτώση θέτει τη Γαλλία σε κίνδυνο να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.

Ανησυχία για Λεπέν και συνασπισμό Αριστεράς

Οι επενδυτές ανησυχούν από την προοπτική ότι το κεντρώο, φιλο -επιχειρηματικό κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν θα χάσει περαιτέρω έδαφος στο Κοινοβούλιο στις εκλογές που θα γίνουν σε δύο γύρους - στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο Μακρόν να αναγκαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν ή από τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων που δημιουργήθηκε εν όψει των εκλογών. Ο Μακρόν έχει δηλώσει, πάντως, ότι δεν θα παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν νέα πτώση σήμερα που τα κόμματα της Αριστεράς συμφώνησαν σε ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Δεσμεύτηκαν να αναιρέσουν τις περισσότερες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της επταετίας του Μακρόν και να απορρίψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χρέος και τα ελλείμματα.

Μία υποστήριξη των Γάλλων ψηφοφόρων στην Ακροδεξιάς ή την Αριστερά θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία δεν μπορεί να περιορίσει το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ θα έθετε επίσης υπό αμφισβήτηση το πόσο δεσμευμένη είναι η χώρα για στενότερους δεσμούς στην ΕΕ.

ειδήσεις τώραΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΜαρίν Λεπέν